A- A+
Σταμάτησαν να πληρώνουν τα δάνειά τους με ...νόμιμο τρόπο 180.000 οφειλέτες λόγω κορωνοϊού

Σε αναστολή των δόσεων ή των χρεολυσίων σε 180.,000 δανειολήπτες είχαν προχωρήσει μέχρι και το τέλος Μαρτίου οι ελληνικές τράπεζες, στο πλαίσιο της στήριξης της πελατείας τους που πλήττεται από την πανδημία.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), μιλώντας στη Βουλή είναι αποκαλυπτικά για την επίδραση της τρέχουσας κρίσης στους οφειλέτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα σε ιδιώτες πελάτες τους να μην πληρώνουν δόσεις για διάστημα έως και 6 μήνες, ενώ στις επιχειρήσεις δόθηκε η ευχέρεια πληρωμής μόνο τόκων έως το τέλος του έτους.

Η περίοδος χάριτος δινόταν μόνο κατ΄ όπιν αίτησης και αφορούσε ενήμερα δάνεια.

Πόσοι έκαναν αίτηση

Στους 3 λοιπόν πρώτους μήνες του 2020, έκαναν αίτηση αναστολής καταβολής κεφαλαιακών δόσεων, συνολικά 239.098 επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Από αυτές έγιναν δεκτές οι 179.621, δηλαδή κάτι περισσότερο από 75%.

Επίσης, οι τράπεζες και πριν την πρόσφατη κρίση, στήριξαν σημαντικό αριθμό βιώσιμων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Από το 2ο εξάμηνο του 2019 μέχρι σήμερα έχουν ρυθμίσει τις οφειλές 80.000 δανειοληπτών, που αντιπροσωπεύουν δάνεια 10 δισ. ευρώ.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι σωρευτικές με τις αναστολές που αποφασίστηκαν πρόσφατα και ήδη υλοποιούνται.

Έτσι, το τραπεζικό σύστημα σε 3 μήνες ανακούφισε πάνω από 260.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, προσφέροντας έμμεσα και άμεσα ρευστότητα προς την οικονομία της τάξεως των 5 δισ.ευρώ.