A- A+
Επιταγές: Ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται 75 ημέρες αναστολή - Αλλαγή κριτηρίων

Στη διεύρυνση των δικαιούχων της αναστολής πληρωμής επιταγών για 75 ημέρες προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών με νέα του απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο αφορά επιταγές με ημερομηνία λήξης έως και τις 31/12/2020, για όσες επιχειρήσεις πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια ως προς τη μείωση του τζίρου τους.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα ένταξης στο ευνοϊκό καθεστώς έχουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνταν στις 5/11/2020 σε πληττόμενο ΚΑΔ και πληρούν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

- Ο κύκλος εργασιών το διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου 2020 είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο το 2019

ή

- Ο κύκλος εργασιών του διμήνου Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2020 είναι είναι μειωμένος κατά 50% σε σχέση με τον αντίστοιχο το 2019

Πώς υπολογίζεται η μείωση

Προσοχή όμως. Για να είναι δυνατή η ένταξη στη ρύθμιση θα πρέπει οι πληττόμενες επιχειρήσεις να συμπληρώσουν στην εφαρμογή «Τα Έσοδά μου» στο mybusinessuprt τον ακαθάριστο τζίρο της περιόδου έως και το Νοέμβριο 2020, έως την 15η Δεκεμβρίου 2020.

Α) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν διπλογραφικά βιβλία, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του κύκλου εργασιών μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2019 και συγκρίνεται με το αντίστοιχο του 2020, όπως προκύπτει από την περιοδική δήλωση Φ.Π.Α. μηνός Οκτωβρίου και από το ποσό που έχει δηλωθεί ή θα δηλωθεί ως ακαθάριστα έσοδα του μηνός Νοεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ».

Β) Για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ και τηρούν απλογραφικά βιβλία, λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020 όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, το οποίο συγκρίνεται με τα 2/3 του κύκλου εργασιών της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ δ' τρίμηνου έτους 2019.

Γ) Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες, λαμβάνεται υπόψη, το άθροισμα των ακαθαρίστων εσόδων μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2020 όπως αυτά έχουν διακριτά δηλωθεί ή θα δηλωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ.

Για τη σύγκριση με το έτος 2019, λαμβάνεται υπόψη το 1/6 των ακαθαρίστων εσόδων της δήλωσης ΦΕ φορολογικού έτους 2019.

Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ΦΕ λόγω μη παρέλευσης της προθεσμίας υποβολής της, η πληροφορία των ακαθαρίστων εσόδων αντλείται από το 1/6 του δηλούμενου ποσού εσόδων στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» για το 2019.

Η αίτηση στην τράπεζα

Στη συνέχεια οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά ή σε κατάστημα αίτηση στην τράπεζα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ των επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή έως και τις 31/12/2020.

Η ΑΑΔΕ προχωρά σε διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων και σε έλεγχο για την πλήρωση των προϋποθέσεων με μηχανογραφικό τρόπο.

Ακολούθως, διαβιβάζονται προς τα πιστωτικά και εν γένει χρηματοδοτικά ιδρύματα ή φορείς που λειτουργούν νόμιμα χάριν αυτών και τηρούν αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, συγκεντρωτικοί κατάλογοι με τα στοιχεία και πληροφορίες των δικαιούχων.

Η διαβίβαση των στοιχείων γίνεται απευθείας από την ΑΑΔΕ μέσω ασφαλούς συστήματος μεταφοράς αρχείου. Ειδικά για πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα γίνεται μέσω της «Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.» (ΔΙΑΣ).


Οι οδηγίες ανά τράπεζα

Αναλυτικότερα, για να δηλώσετε τις επιταγές θα πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Εθνική Τράπεζα

Η διαδικασία γίνεται στην τελευταία έκδοση του e-banking της τράπεζας.

Στο αριστερό κάθετο μενού κάνετε κλικ στο «Υπηρεσίες» και στην επόμενη οθόνη κάνετε κλικ στο «Επιλογή» κάτω από το «Αναστολή Εξόφλησης Επιταγών».

Θα ανοίξει μία νέα φόρμα, όπου δηλώνετε μία - μία τις επιταγές που θέλετε να αναστείλετε, πατώντας κάθε φορά προσθήκη.


  • Eurobank

Η διαδικασία γίνεται τόσο στην τελευταία, όσο και στην παλαιά έκδοση του e-banking της τράπεζας.

- Εάν συνδέεστε στο νέο e-Banking

Στην Αρχική σελίδα επιλέξτε τον λογαριασμό σας που συνδέεται με το καρνέ επιταγών σας.

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του λογαριασμού σας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ > ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ > Προβολή

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους.

Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.

- Εάν συνδέεστε στο παλιό e-Banking

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε:

Ταμειακή Διαχείριση > Επιταγές > Κατάσταση Εκδοθεισών Επιταγών

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους. Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.


  • Τράπεζα Πειραιώς

Η διαδικασία έχει ως εξής:

- Μπείτε στην winbank με τους προσωπικούς κωδικούς e-banking

- Ακολουθήστε τα βήματα για τη συμπλήρωση της δήλωσης για αναστολή εξόφλησης επιταγών.

Θα επιλέξετε στο οριζόντιο μενού στο πάνω μέρος της σελίδας το «Επιταγές» και θε επιλέξετε εκδοθείσες Επιταγές.

Θα δείτε όλες τις επιταγές που έχει εκδώσει και θα επιλέξετε ποιες θέλετε να αναστείλετε.

- Συμπληρώστε το ποσό της επιταγής και την ημερομηνία έκδοσης.


  • Alpha Bank

Θα πρέπει να εισέλθετε στο συνδεδεμένο με τις επιταγές λογαριασμό. Όλοι οι λογαριασμοί σας εμφανίζονται αν στο οριζόντιο μενού κάνετε κλικ στο «Λογαριασμοί».

Στη συνέχεια θα πρέπει να μπείτε στην καρτέλα «Επιταγές», όπου θα κάνετε τη δήλωση για αυτές που σας ενδιαφέρει να αναστείλετε τις πληρωμές.