A- A+
Σπάνε τα κοντέρ οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων - Προσεγγίζουν το 4%!

Με αμείωτη ένταση συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, αποτελώντας μία ελκυστική και ασφαλή εναλλακτική επιλογή για τους αποταμιευτές.

Τα επιτόκια που μπορούν να κερδίσουν πλέον οι καταθέτες δεν συγκρίνονται με τίποτα με τις αποδόσεις που προσφέρουν οι λογαριασμοί προθεσμίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις κινούνται ακόμη και σε διπλάσια επίπεδα.


Διαβάστε: Με επιτόκια ως 2,4% οι προθεσμιακές καταθέσεις με ελάχιστο ποσό τις 10.000 ευρώ


Οι τρέχουσες αποδόσεις

Με βάση το κλείσιμο της 3 Αυγούστου 2023, η απόδοση που προσφέρουν στη λήξη οι βραχυπρόθεσμοι κρατικοί τίτλοι διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

  • ΕΓΕΔ 13 εβδομάδων (λήξης 3/11/2023): 3,78%
  • ΕΓΕΔ 26 εβδομάδων (λήξης 26/1/2024): 3,92%
  • ΕΓΕΔ 52 εβδομάδων (λήξης 7/6/2024): 3,55%


Πρόκειται για τις αποδόσεις που διαμορφώθηκαν με βάση τις τιμές κλεισίματος της Πέμπτης. Με δεδομένο ότι οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες που διαθέτουν στο αποταμιευτικό κοινό τους συγκεκριμένους τίτλους χρεώνουν προμήθειες, το τελικό ετησιοποιημένο κέρδος είναι χαμηλότερο κατά 10 - 30 μονάδες βάσης.

Ακόμη όμως κι αν ληφθεί υπόψιν αυτή η παράμετρος, το ετησιοποιημένο επιτόκιο που μπορούν να κερδίσουν οι επενδυτές με την τοποθέτησή τους σε έντοκα γραμμάτια, είναι υψηλό.

Και σε κάθε περίπτωση καλύτερο από τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα έντοκα γραμμάτια συμφέρουν στην τρέχουσα συγκυρία για τους εξής λόγους:

- Πρώτον, έχουν πολύ πιο υψηλά επιτόκια από τις προθεσμιακές καταθέσεις

- Δεύτερον, οι τόκοι δεν φορολογούνται, σε αντίθεση με τις προθεσμιακές καταθέσεις για τις οποίες ισχύει συντελεστής 15%

- Τρίτον, οι αποδόσεις είναι οι ίδιες ανεξαρτήτως ποσού επένδυσης, το οποίο μπορεί να ξεκινά από πολύ χαμηλά επίπεδα, ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ

Στον αντίποδα, μειονέκτημα μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι οι τόκοι καταβάλλονται ουσιαστικά στη λήξη, ενώ με τις περισσότερες προθεσμιακές καταθέσεις ο αποταμιευτής εξασφαλίζει ένα τακτικό εισόδημα.

Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησής τους, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο καταγραφής υποαξιών αν η τιμή τους υποχωρεί σε σχέση με την αρχική, κατά την ημέρα της πώλησης.

Στον αντίποδα, στις προθεσμιακές καταθέσεις με τακτική καταβολή των τόκων, την ημέρα της πληρωμής τους από την τράπεζα, δίνεται η δυνατότητα ανέξοδης ανάληψης των χρημάτων στα περισσότερα προγράμματα.