A- A+
Σε προθεσμιακές καταθέσεις 15 - 24 μηνών το 40% των νέων συμβάσεων από τον περασμένο Μάρτιο

Στροφή σε προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια άνω των 12 μηνών παρατηρείται από τον περασμένο Μάρτιο στην ελληνική αγορά, λόγω των υψηλότερων επιτοκίων που προσφέρουν.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, στο τετράμηνο Μάρτιος - Ιούνιος 2023, σχεδόν το 40% των χρημάτων που δεσμεύτηκαν σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας, κατευθύνθηκαν σε καταθέσεις 15 έως 24 μηνών.

Συγκεκριμένα, από τα 24,35 δισ. ευρώ νέων λογαριασμών προθεσμίας, τα 9,16 δισ. ευρώ τοποθετήθηκαν σε προϊόντα με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους.

Ο λόγος είναι προφανής: Τα υψηλότερα επιτόκια που προσφέρουν οι τράπεζες σε αυτές τις διάρκειες.

Ειδικότερα, η μέση σταθμισμένη απόδοσή τους τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 1,75% έναντι 1,42% στις προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 έτος.

Υποχώρηση μεγεθών

Οι τράπεζες πάντως δεν έχουν βελτιώσει ουσιαστικά τους όρους διάθεσης των προθεσμιακών καταθέσεων τους τελευταίους μήνες, παρ΄ ότι το ίδιο διάστημα η ΕΚΤ έχει αναπροσαρμόσει τους παρεμβατικούς της δείκτες.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τον Ιούνιο οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις και οι ανανεώσεις σημείωσαν πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα, στα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, οι νέες συμβάσεις διαμορφώθηκαν σε 4,71 δισ. ευρώ από 5,66 δισ. ευρώ το Μάιο, 5,76 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 8,21 δισ. ευρώ το Μάρτιο και 8,5 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο.

Καθώς οι τράπεζες έχουν αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια που προσφέρουν σε λογαριασμούς προθεσμίας τους τελευταίους 5 μήνες, το ενδιαφέρον για προϊόντα της κατηγορίας έχει ατονήσει.

ADVERTISEMENT

Άνοδος στις επιχειρήσεις

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τις προθεσμιακές καταθέσεις των επιχειρήσεων, καθώς σε αυτές τα επιτόκια έχουν αυξηθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες ήταν τον Ιούνιο 1,6 φορές υψηλότερες από τα επιτόκια των φυσικών προσώπων.

Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα προϊόντα με διάρκεια έως και 1 έτος έφτασαν μεσοσταθμικά το 2,28%.

Ως αποτέλεσμα οι εισροές κεφαλαίων σε προγράμματα της κατηγορίας διαμορφώθηκαν σε αυτήν την περίοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τα 4,7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή που καταγράφεται από τον Ιανουάριο του 2013.