A- A+
Στο 3,72% η απόδοση των νέων 3μηνων εντόκων γραμματίων - Πώς τα αποκτάτε

Αύξηση σημείωσε η απόδοση των 3μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου στη δημοπρασία της 2/8, προσφέροντας μία ελκυστική λύση για αποταμιευτές, μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα, η απόδοση των τίτλων διάρκειας 13 εβδομάδων διαμορφώθηκε στο 3,72%, υψηλότερα από το 3,59% της αντίστοιχης έκδοσης στις αρχές Ιουλίου.

Από την Πέμπτη 3/8 τα νέα ΕΓΕΔ θα είναι διαθέσιμα στο αποταμιευτικό κοινό μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Η τελική απόδοση

Συνήθως οι προμήθειες που επιβάλλουν οι πωλητές των τίτλων στους καταθέτες κινούνται στη ζώνη των 10 - 20 μονάδων βάσης.

Αυτό σημαίνει ότι αν προχωρήσετε σε αγορά των νέων εντόκων γραμματίων τις επόμενες ημέρες, το τελικό σας κέρδος θα διαμορφωθεί περίξ του 3,50%.

Πρόκειται για ετησιοποιημένη απόδοση που καμία τράπεζα δεν προσφέρει σήμερα στην ελληνική αγορά μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

ADVERTISEMENT

Πώς λειτουργούν τα ΕΓΕΔ

Ο αποταμιευτής, ακόμη και με ποσά που ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ, αποκτά τους κρατικούς τίτλους σε τιμή κάτω από την ονομαστική τους αξία.

Στη δημοπρασία με την απόδοση στο 3,72%, η τιμή πώλησης διαμορφώθηκε στο 99,068.

Αν το τελικό επιτόκιο για τον αποταμιευτή διαμορφωθεί στο 3,50%, τότε οι τίτλοι θα αγοραστούν στο 99,12.

Στη λήξη της τρίμηνης περιόδου θα πάρει πίσω 100. Τότε θα εισπράξει δηλαδή κεφάλαιο και τόκους.

ADVERTISEMENT

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, εάν κάποιος αποκτήσει 1.000 έντοκα γραμμάτια θα πληρώσει σήμερα 99.120 ευρώ και στη λήξη θα λάβει 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι υπάρχει δυνατότητα πρόωρης ρευστοποίησης των τίτλων στη δευτερογενή αγορά. Αυτό όμως γίνεται στις τρέχουσες τιμές.

Αν λοιπόν η τιμή έχει υποχωρήσει την ημέρα της πώλησης σε σχέση με την τιμή αγοράς, ο επενδυτής θα γράψει ζημιές.