A- A+
SOS! Πολύ παραπλανητικό e-mail χτυπά το e-banking πελατών της Εθνικής Τράπεζας - Τι λέει

Ένα νέο εξαιρετικά παραπλανητικό e-mail που στοχεύει τους συνδρομητές e-banking της Εθνικής Τράπεζας έχει σταλεί τις τελευταίες ώρες σε χιλιάδες ελληνικούς λογαριασμούς.

Μέσω αυτού οι δράστες προσπαθούν να πείσουν τα υποψήφια θύματα ότι ο λογαριασμός τους έχει πρόβλημα και πως δεν μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν.

Για να λύσουν το υποτιθέμενο πρόβλημα τους ζητούν να ενημερώσουν τα στοιχεία τους, κάνοντας κλικ σε link που περιλαμβάνεται στο μήνυμα.

Τι λέει το μήνυμα

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή με το συγκεκριμένο e-mail, καθώς είναι καλογραμμένο, χωρίς ορθογραφικά και συντακτικά λάθη, ενώ περιέχει και το λογότυπο της τράπεζας. Δείτε το επίμαχο e-mail σε screenshot

Συγκεκριμένα, το e-mail αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ πελάτη
 
Δεν μπορούμε να επαληθεύσουμε τις πληροφορίες σας
 
Ως αποτέλεσμα, ο λογαριασμός σας θα αποκλειστεί προσωρινά. Όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τον λογαριασμό σας έχουν τεθεί σε αναστολή εν αναμονή της επίλυσης. Παρακαλούμε δώστε μας τα στοιχεία σας το συντομότερο δυνατό
 
Ο σύνδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μία φορά και θα λήξει μετά από 24 ώρες εάν δεν τον χρησιμοποιήσετε.
 
Επιβεβαίωση λογαριασμού
 
Ευχαριστώ,
NBG»

ADVERTISEMENT

Το κόλπο

Στόχο των δραστών είναι να κάνετε κλικ στο link για να λύσετε το πρόβλημα που υποτίθεται υπάρχει με τα στοιχεία σας.

Αν κάνετε αυτό το λάθος μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με την αρχική σελίδα του e-banking της τράπεζάς σας.

Πρόκειται για την οθόνη στην οποία καλείστε να εισάγετε το όνομα χρήση και τον κωδικό πρόσβασης στην υπηρεσία.

Η μετάβαση στην συγκεκριμένη απατηλή ιστοσελίδα δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα από μόνη της.

Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει εάν πληκτρολογήσετε εκεί τα στοιχεία εισόδου σας στην υπηρεσία.

Σε αυτήν την περίπτωση περιέρχονται σε άμεση γνώση των δραστών, οι οποίοι είτε θα τα πουλήσουν σε τρίτους ή θα τα χρησιμοποιήσουν για να εισέλθουν οι ίδιοι στο e-banking σας.

ADVERTISEMENT

Το λάθος που ...στοιχίζει

Ακόμη όμως και μέχρι εκείνο το σημείο, παρότι έχουν πρόσβαση στο e-banking σας, δεν μπορούν να σας κλέψουν χρήματα.

Το μοιραίο λάθος που κάνουν όσοι την πατάνε είναι να επιβεβαιώσουν μέσω του mobile banking τη συναλλαγή που θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν οι απατεώνες ή να πληκτρολογήσουν τον κωδικό μίας χρήσης που θα λάβουν με μήνυμα στο κινητό τους, στην απατηλή ιστοσελίδα.

Αν πρόκεται για μεταφορά έως και 1.000 ευρώ και επιβεβαιώσετε τη συναλλαγή, τα χρήματά σας έγιναν ...καπνός.

Αν όμως η συναλλαγή είναι άνω των 1.000 ευρώ, οι επιτήδειοι θα χρειαστεί να σας αναγκάσουν να την επιβεβαιώσετε και με τρίτη μέθοδο ισχυρής ταυτοποίησης που έχουν ενεργοποιήσει από το Σεπτέμβριο οι τράπεζες. Δείτε εδώ περισσότερα για το θέμα.