Την πρόταση των ιδιοκτητών ακινήτων να απαλλάξει από φόρους όσους επαναφέρουν στην αγορά κενές κατοικίες, εξετάζει πολύ σοβαρά η κυβέρνηση.
Τούτο αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 41ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει όσα σπίτια εμφανίζονται σήμερα ως κενά και δεν νοικιάζονται, να απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος επί των μισθωμάτων, εάν επιστρέψουν στη μακροχρόνια μίσθωση.
Η πρόταση προβλέπει την τριετή απαλλαγή από το φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα.
Κατά πάσα πιθανότητα το κριτήριο για την ένταξη ενός ακινήτου στο ευνοϊκό καθεστώς θα είναι η μη ηλεκτροδότησή του.
Πόσο θα γλυτώσουν
Εάν περάσει από την ελληνική Βουλή μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση, θα μηδενιστούν οι φορολογικοί συντελεστές, που σήμερα ανέρχονται σε:
- 15% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
- 35% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.000 στα 35.000 ευρώ
- 45% για το υπερβάλλον εισόδημα
Για παράδειγμα, εάν μία κατοικία ενοικιαστεί έναντι 1.000 ευρώ το μήνα, ο φόρος κάθε χρόνο ανέρχεται σε 1.710 ευρώ.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν θα καταβάλλει φόρο για τρία χρόνια, δηλαδή θα κερδίσει συνολικά 5.130 ευρώ, με βάση τους σημερινούς συντελεστές φορολόγησης του εισοδήματος από ενοίκια.
Επιδότηση 10.000 ευρώ
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε μιλώντας στο συνέδριο, ότι «θα μελετήσουμε την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ σε σχέση με τις κατοικίες που παραμένουν κενές/εκτός μίσθωσης».
Όπως είπε, «είναι κάτι που έχουμε συζητήσει στο υπουργείο. Είναι μία πρόταση που δεν μπορεί εύκολα να απορριφθεί».
Υπενθυμίζεται ότι ξεκινά σύντομα το Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω», το οποίο στοχεύει στην αύξηση των διαθέσιμων προς μίσθωση κατοικιών μέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη.
Το πρόγραμμα επιδοτεί κατά 40 % το κόστος της ανακαίνισης και έως του ποσού των 10.000 ευρώ.
Στόχος μέσω του προγράμματος αυτού είναι να μπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.
Έρχονται έλεγχοι
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «έχω δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου να κάνουν τις σχετικές μελέτες, ώστε να δούμε και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον πραγματικό αριθμό των ακινήτων και να κάνουμε με βάση τα στοιχεία αυτά μία ανάλυση κόστους-οφέλους».
Με τον τρόπο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλει να βεβαιωθεί τόσο για τον πραγματικό αριθμό των κενών διαμερισμάτων, αλλά και για όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους.
Κι αυτό διότι μπορεί κάποια διαμερίσματα να φαίνονται στο Ε2 των ιδιοκτητών τους ως κενά, ωστόσο στην πραγματικότητα να νοικιάζονται χωρίς συμβόλαιο.