A- A+
Σαρώνουν τα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος - Αποδόσεις έως και 9% από την αρχή του έτους

Στην πλέον αποδοτική επιλογή για πιο συντηρητικούς αποταμιευτές αναδεικνύονται το 2023 τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν στην Ελλάδα.

Τα κέρδη που έχουν πετύχει τους τελευταίους μήνες, σε συνέχεια των αυξήσεων στα επιτόκια της ΕΚΤ, όσοι τα προτίμησαν είναι εντυπωσιακά.

Οι διαχειριστές τους έσπευσαν να τοποθετηθούν σε ομόλογα με υψηλές αποδόσεις, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από τα προσφερόμενα τοκομερίδια.


Διαβάστε: Οι νέες επενδυτικές προτάσεις των τραπεζών για απόδοση έως 5,9% με μικρό ή και καθόλου ρίσκο


Άνοδος τιμών

Παράλληλα, τους τελευταίους μήνες οι πολύ καλές δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας σε συνδυασμό με την επιστροφή της στην επενδυτική κατηγορία, έχει οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές τους.

Ως αποτέλεσμα, τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ελληνικούς κρατικούς και εταιρικούς ομολογιακούς τίτλους, καταγράφουν από την αρχή του έτους σημαντικά κέρδη.

Κατά πάσα πιθανότητα η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες για τους εξής λόγους:

Πρώτον, οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών θα οδηγήσουν σε μείωση του ρίσκου, άρα και σε βελτίωση των αποτιμήσεων.

Αυτό θα ανοίξει το δρόμο σε funds που σήμερα δεν μπορούν λόγω του καταστατικού τους να επενδύσουν στην Ελλάδα, να τοποθετηθούν σε ελληνικά ομόλογα.

Μιλάμε για αρκετά δισ. ευρώ που δυνητικά μπορεί να εισρεύσουν στην εγχώρια αγορά. Μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ράλι των τιμών στα ομόλογα.


Δεύτερον, περαιτέρω ώθηση θα δοθεί μετά την εκκίνηση της διαδικασίας αποκλιμάκωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό πρόκειται να συμβεί κάποια στιγμή στο δεύτερο μισό του 2024, ανάλογα πάντα με την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η μείωση των επιτοκίων θα οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές των ομολόγων, προς όφελος όσων επενδύουν σε αυτά είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις

Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποκτήσουν σήμερα ομόλγα ή είναι ήδη τοποθετημένοι στην συγκεκριμένη αγορά, θα εγγράψουν σημαντικά κέρδη.

Ως προς το τι έχει γίνει έως σήμερα, η επισκόπηση των αποδόσεων που έχουν πετύχει τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος είναι αποκαλυπτική.

Το όφελος από την αρχή του έτους ξεπερνά κατά πολύ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων. Φυσικά το ρίσκο στις δύο περιπτώσεις δεν είναι το ίδιο.

Αλλά ποιος αναμένει σήμερα ένα default του ελληνικού δημοσίου ή πολλαπλές πτωχεύσεις μεγάλων επιχειρήσεων;

Ίσως η επένδυση σε ομόλογα σήμερα να είναι η πλέον ελκυστική λαμβάνοντας υπόψιν τη σχέση ρίσκου - απόδοσης.

Στον ακόλουθο πίνακα αποτυπώνεται η σωρευτική απόδοση όλων των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδος εντός του 2023, με βάση το κλείσιμο της 14ης Νοεμβρίου: