Πτώση που ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ εμφανίζουν οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες το πρώτο δίμηνο του 2023, επίδοση χειρότερη σε σύγκριση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα υπόλοιπα φυσικών προσώπων διαμορφώθηκαν στο τέλος Φεβρουαρίου στα 139,72 δισ. ευρώ έναντι 141,32 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.
Πρόκειται για μία μεταβολή της τάξης των 1,59 δισ. ευρώ έναντι καθαρών εκροών 481 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η άνοδος των απωλειών στην καταθετική βάση στο ξεκίνημα του 2023, είναι κατά βάση αποτέλεσμα της στροφής των αποταμιευτών σε εναλλακτικές μορφές επένδυσης.
Όπως λένε, τα στοιχεία από την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών δείχνουν ότι οι καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια όλων των κατηγοριών, διαμορφώθηκαν στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου στα 970 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για χρήματα που εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών για να επενδυθούν στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η διαφορά στις εκροές μεταξύ 2022 και 2023 διαμορφώνεται στo 1,1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν περίπου σε αυτό το διάστημα η καθαρή εισροή σε αμοιβαία κεφάλαια.
Ποια προτιμούν
Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει έμφαση στην προώθηση αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε ομόλογα και διανέμουν κάθε χρόνο μέρισμα.
Με τις αποδόσεις των ομολόγων σε επίπεδα της τάξης του 4%, τα προϊόντα της κατηγορίας είναι ανταγωνιστικά των προθεσμιακών καταθέσεων, ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι προσφέρουν κάθε χρόνο εισόδημα στον επενδυτή.
Στο πρώτο δίμηνο του 2023 τις μεγαλύτερες καθαρές εισροές εμφάνισαν τα ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος, φτάνοντας τα 576 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες ήταν οι καθαρές εισροές και στα διεθνή ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, οι οποίες ανήλθαν σε 461 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές ότι μερίδα των καταθετών δεν ικανοποιείται με αποδόσεις της τάξης του 1,5% - 2% που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις σήμερα και στρέφεται στην αγορά των ομολόγων μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων.
εφαλαίων.