A- A+
Μαγνήτης τα νέα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων - Νέες εισροές €2 δισ. το Φεβρουάριο

Παράλληλα, με την άνοδο των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, ενισχύεται η δημοφιλία τους και αναδεικνύονται ξανά σε βασικό μέσο αποταμίευσης.

Όσο περνούν οι μήνες και οι τράπεζες ενισχύουν τις αποδόσεις που προσφέρουν, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ζήτηση για τους λογαριασμούς προθεσμίας.

Το Φεβρουάριο τα υπόλοιπα της κατηγορίας σημείωσαν για τρίτο σερί μήνα άνοδο, η οποία έφτασε τα 1,92 δισ. ευρώ.


Διαβάστε επίσης: Το TOP-10 των προθεσμιακών καταθέσεων που σπάνε χωρίς ποινή κάθε μήνα ή τρίμηνο


Ρεκόρ 10 ετών

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή που καταγράφεται από το Φεβρουάριο του 2013, η οποία σημειώθηκε μετά τη γενναία αύξηση των αποδόσεων από τις τράπεζες περί τα μέσα του περασμένου μήνα.

Βέβαια το 2013 τα επιτόκια ήταν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα σημερινά, κινούμενα κατά μέσο όρο πάνω από το 4,50%.

Φαίνεται όμως ότι μετά από τρία χρόνια πολύ χαμηλών αποδόσεων, επιτόκια της τάξης του 1% - 2% λαμβάνονται υπόψιν ως ευκαιρία για μερίδα αποταμιευτών.

Τραβούν λεφτά από το Ταμιευτήριο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έσπασε το αρνητικό σερί 39 συνεχόμενων πτωτικών μηνιαίων μεταβολών στα υπόλοιπα των λογαριασμών προθεσμίας, οι καθαρές εισροές έχουν ξεπεράσει τα 3,6 δισ. ευρώ.

Οι αποταμιευτές μεταφέρουν σε αυτό το διάστημα χρήματα από τους λογαριασμούς Ταμιευτηρίου προς τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Για παράδειγμα το Φεβρουάριο 2023 τα υπόλοιπα των λογαριασμών πρώτης ζήτησης μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ, όσο περίπου ήταν η άνοδος στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

ADVERTISEMENT

Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέχρι και το τέλος του έτους, το 40% των καταθέσων των ιδιωτών πελατών τους θα έχει τοποθετηθεί σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Σημειώνουν δε πως η άνοδος έως σήμερα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν δεν υπήρχε η προσδοκία για περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, λόγω της εν εξελίξει αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.

Μέχρι στιγμής πάντως, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν με τα επιτόκια.

Κι αυτό διότι το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης στις ΗΠΑ ανέτρεψε τις έως σήμερα εκτιμήσεις για μεγάλη άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα αναμένουν να δουν την πορεία του διατραπεζικού κόστους δανεισμού τουλάχιστον έως και τα μέσα Απριλίου, πριν αποφασίσουν τι θα κάνουν.