A- A+
To TOP-10 των προθεσμιακών καταθέσεων με δυνατότητα δωρεάν πρόωρης διακοπής

Με την εγχώρια αγορά καταθέσεων εν αναμονή των επόμενων αυξήσεων στα επιτόκια, οι λογαριασμοί προθεσμίας με δυνατότητα διακοπής τους χωρίς ποινή, συνιστούν μία ενδεδειγμένη επιλογή.

Πριν λίγες ημέρες η ΕΚΤ αύξησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης, από το 3% στο 3,50%, όπως είχε προαναγγείλει τον περασμένο Ιανουαρίο.

Η αναταραχή ωστόσο στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστά αβέβαιες τις μελλοντικές κινήσεις της, κάτι που αποτυπώθηκε στην πορεία των διατραπεζικών επιτοκίων euribor.


  • Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις προθεσμιακές καταθέσεις

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την αύξηση του ευρω-επιτοκίου, οι δείκτες euribor υποχώρησαν, αποτυπώνοντας τη μεταβολή στις εκτιμήσεις της αγοράς για το που τελικά θα φτάσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεν σκοπεύουν τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές των αποδόσεων που προσφέρουν στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Οι πληροφορίες του Moneyonline λένε ότι θα αναμένουν να δουν πως θα κινηθούν τα επιτόκια euribor προτού αποφασίσουν για το αν θα αυξήσουν και άλλο την ανταμοιβή των αποταμιευτών.

Τι συμφέρει σήμερα

Όσοι λοιπόν διαθέτουν σήμερα ρευστότητα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης, βρίσκονται σε δίλημμα.

Να ανοίξουν λογαριασμό προθεσμίας άμεσα για να μην χάνουν τόκους ή να αναμένουν τον επόμενο γύρο αυξήσεων στα επιτόκια, ο οποίος είναι αυτήν τη στιγμή άγνωστο πότε θα ξεκινήσει;

Μία λύση για αυτήν την κατηγορία καταθετών αποτελούν οι λογαριασμοί προθεσμίας που επιτρέπουν την διακοπή τους πριν τη λήξη της προκαθορισμένης διάρκειας, την ημέρα καταβολής των τόκων, χωρίς καμία ποινή.

Όσοι τους προτιμήσουν, μπορούν ανά μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με τη συχνότητα πίστωσης των τόκων, να αλλάξουν προϊόν, εφόσον παρουσιαστεί καλύτερη προσφορά για τα χρήματά τους.

ADVERTISEMENT

Το είδος του επιτοκίου

Μία παράμετρος που θα πρέπει να προσέχετε αποτελεί το είδος του επιτοκίου, το οποίο μπορεί να είναι:

  • Σταθερό για όλη τη διάρκεια της κατάθεσης
  • Αυξανόμενο κάθε μήνα, τρίμηνο ή εξάμηνο


Στην πρώτη περίπτωση, παίρνετε αυτό που ...βλέπετε. Όποτε και να σπάσετε την προθεσμιακή σας κατάθεση, η ετησιοποιημένη απόδοση είναι η ίδια.

Στη δεύτερη περίπτωση το επιτόκιο είναι χαμηλότερο στις πρώτες περιόδους εκτοκισμού και όσο παιρνούν οι μήνες τόσο περισσότερο αυξάνεται.

Ως εκ τούτου, χρειάζεται μία προσοχή, καθώς αν διακόψετε την προθεσμιακή σας κατάθεση τους πρώτους μήνες, η απόδοσή σας θα υπολογιστεί με βάση τα χαμηλότερα επιτόκια των πρώτων περιόδων εκτοκισμού.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline μπορείτε να βρείτε την ακριβή απόδοση που θα κερδίσετε για όσο διάστημα επιλέξετε κατά την αναζήτησή σας, καθώς στα αποτελέσματα παρουσιάζονται και τα προγράμματα που σπάνε χωρίς κόστος στη λήξη της περιόδου που σας ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε να συγκρίνετε προϊόντα 6 μηνών, παρουσιάζονται τόσο τα προγράμματα με αυτήν την διάρκεια, όσο και εκείνα με μεγαλύτερη που προσφέρουν στο εξάμηνο τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή.

ADVERTISEMENT

Το TOP 10 της αγοράς

Αυτήν την στιγμή οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις για ποσό 100.000 ευρώ, που επιτρέπουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων, είναι οι εξής:

(Σημείωση: Όπου το επιτόκιο είναι κλιμακούμενο ανά περίοδο εκτοκισμού, υπάρχει η ένδειξη «ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ» δίπλα στην ονομασία του)