A- A+
Στάση αναμονής από τις τράπεζες για τα επιτόκια των προθεσμιακών - Τι εξετάζουν

Μία εβδομάδα έχει περάσει από την τελευταία αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης και οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις στην Ελλάδα δεν έχουν μεταβληθεί.

Οι τράπεζες συνεχίζουν τη διάθεση των προνομιακών προγραμμάτων που λάνσαραν τον περασμένο μήνα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν ακόμη λάβει αποφάσεις για το τι θα κάνουν από εδώ και στο εξής.


Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως 1 μήνα - Μέχρι 2,3% τα επιτόκια


Η ανατροπή με την κρίση στις ΗΠΑ

Η αλήθεια είναι ότι η κατάρρευση της Silico Valley Bank στις ΗΠΑ και η επικράτηση συνθηκών αβεβαιότητας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχει αλλάξει τα δεδομένα.

Η ΕΚΤ που ήταν βέβαιο ότι θα προχωρούσε σε δύο ακόμη αυξήσεις στα επιτόκιά της στις συνεδριάσεις του Μαίου και του Ιουνίου, είναι άγνωστο τι θα πράξει.

Ο επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ στις δηλώσεις της τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα τόσο για τον πληθωρισμό, όσο και για τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

Απέφυγε να προαναγγείλει κάτι, σε αντίθεση με τον περασμένο Ιανουαρίο, όταν είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όπως και έγινε.

Ανάλογο κλίμα επικρατεί και στις ΗΠΑ. Η Ομοσπνοδιακή Τράπεζα ανέβασε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αυτήν την εβδομάδα έναντι αύξησης 50 μονάδων βάσης που προεξοφλούσαν οι αγορές πριν το ξέσπασμα της κρίσης.

Οι δείκτες euribor

Πλέον, οι επενδυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμη για σταθεροποίηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ στα τρέχοντα επίπεδα ή για μία ακόμη αύξησή τους έως τον Ιούλιο.

Παίζει μάλιστα και το σενάριο να ξεκινήσει η αποκλιμάκωσή τους εντός του 2023.

Ενδεικτική αυτών των εκτιμήσεων είναι η πορεία των διατραπεζικών δεικτών euribor τις τελευταίες ημέρες.

Για παράδειγμα το 12μηνο διατραπεζικό επιτόκιο από το 3,98% στις 9 Μαρτίου υποχώρησε στις 21 Μαρτίου έως και το 3,2%, για να κλείσει χθες στο 3,47%.

Είναι προφανές ότι οι προβλέψεις για φρένο στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ επιδρούν άμεσα στο κόστος χρήματος.

Οι αποφάσεις των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Moneyonline, οι περισσότερες τράπεζες θα τηρήσουν στάση αναμονής τις επόμενες εβδομάδες για να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο με τα επιτόκια.

Αν οι εκτιμήσεις για συνέχιση της ανόδου στα επιτόκια της ΕΚΤ επανέλθουν, αυτό θα αποτυπωθεί στους δείκτες euribor και οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογές της επιτοκιακής τους πολιτικής.

Εάν όμως διαφανεί ότι πλησιάζουμε ή φτάσαμε ήδη στο τέλος της ανοδικής διαδρομής των ευρωπαϊκών επιτοκίων, είναι πιθανό να μην υπάρξουν άλλες αυξήσεις στα ελληνικά προγράμματα.

Καλύτερη εικόνα θα υπάρχει σίγουρα μετά τα μέσα Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, οι όποιες κινήσεις αναμένονται περί τα τέλη του επόμενου μήνα ή τις αρχές Μαίου.

Τα επιτόκια σήμερα

Αυτήν τη στιγμή πάντως διατίθεται πληθώρα προθεσμιακών καταθέσεων, με επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,3% και διάρκεια έως τους 24 μήνες.

Επιπλέον, η πλειονότητα των νέων προγραμμάτων δίνει τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων χωρίς κόστος την ημέρα καταβολής των τόκων.

Ως εκ τούτου, όσοι διατηρούν καταθέσεις σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης μπορούν να επιλέξουν μία προθεσμιακή με ελεύθερο σπάσιμό της κάθε μήνα ή τρίμηνο και αν τα επιτόκια αυξηθούν το επόμενο διάστημα να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους σε νέο προϊόν.

Έτσι, δεν θα χάνουν τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία θα αυξήσουν την απόδοσή τους.

Πώς να κάνετε τη σύγκριση

Τα αποτελέσματα στο εργαλείο σύγκρισης προθεσμιακών καταθέσεων του Mopneyonline, μπορούν να φιλτραριστούν ως προς αυτό το χαρακτηριστικό.

Έτσι, μπορείτε να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο στα προϊόντα με ανέξοδη πρόωρη ανάληψη.

Επιπλέον, ανάλογα με τη διάρκεια που επιλέγετε, στα αποτελέσματα εμφανίζονται και τα προϊόντα μεγαλύτερου διαστήματος, με δικαίωμα πρόωρης λήξης. Έτσι, συγκρίνετε όλες τις διαθέσιμες επιλογές.


Συγκρίνετε σε 1΄ όλες τις προθεσμιακές


καταθέσεις