A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Στην αναμονή οι αποταμιευτές για νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Καθοριστική για την πορεία των επιτοκίων στην αγορά των προθεσμιακών καταθέσεων είναι η σημερινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Το διοικητικό της συμβούλιο καλείται σε συνθήκες ανησυχίας για τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς, να αποφασίσει για το ύψος των επιτοκίων του ευρώ.

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή ήταν βέβαιη η αύξησή τους κατά 50 μονάδες βάσεις. Ωστόσο, οι καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών και η ανάδειξη των αδυναμιών της Credit Suisse στην Ευρώπη μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.


Διαβάστε επίσης: Οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις για διάστημα έως και 3 μήνες - Επιτόκια έως 2,3% - Γιατί συμφέρουν


Τα τρία σενάρια

Στο πλαίσιο αυτό, τρία είναι τα σενάρια για το τι θα πράξει η ΕΚΤ στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της:

- Θα προχωρήσει, όπως είχε προαναγγείλει, στην αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης

- Θα αυξήσει τα επιτόκιά της, αλλά σε μικρότερο βαθμό, αναπροσαρμόζοντάς τα κατά 25 μονάδες βάσης

- Θα τα αφήσει αμετάβλητα

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Από το τι θα πράξει η ΕΚΤ θα εξαρτηθεί η πορεία των επιτοκίων στις ελληνικές προθεσμιακές καταθέσεις το επόμενο διάστημα.

Αν η αύξηση των 50 μονάδων προχωρήσει κανονικά, μέχρι και το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα αρχίσουν τις προς τα πάνω αναπροσαρμογές στις αποδόσεις που προσφέρουν έως και κατά 20 - 25 μονάδες βάσης κατά πάσα πιθανότητα.

Αν η αναπροσαρμογή από την ΕΚΤ είναι χαμηλότερη, οι κινήσεις θα περιοριστούν στη ζώνη των 10 - 15 μονάδων βάσης.

Στην περίπτωση όμως που το βασικό επιτόκιο του ευρώ παραμείνει σταθερό, δεν αναμένονται μαζικές κινήσεις βελτίωσης των όρων διάθεσης των προθεσμιακών λογαριασμών μέχρι και το Μάιο.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια σήμερα

Μετά τον τελευταίο κύκλο αυξήσεων στις αποδόσεις των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας, η ετησιοποιημένη ανταμοιβή, ακόμη και για μικρά ποσά, φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι διατηρούν ρευστότητα σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, καλό θα ήταν να περιμένουν κάποιες ημέρες προτού κάνουν την όποια κίνησή τους.

Σήμερα, για 100.000 ευρώ για διάστημα 12 μηνών οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις είναι οι εξής:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση