A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις μέχρι 3 μήνες με επιτόκια έως 2,3% - Γιατί συμφέρουν

Προνομιακά επιτόκια που φτάνουν έως και το 2,3% προσφέρουν πλέον οι τράπεζες ακόμη και για μικρές διάρκειες της τάξης των 1 έως 3 μηνών. Τα καλύτερα προϊόντα σήμερα για 100.000 ευρώ.

Ο λόγος γίνεται για προγράμματα με μεγαλύτερη αρχική διάρκεια, τα οποία ωστόσο δίνουν την δυνατότητα κάθε μήνα ή τρίμηνο, μαζί με την καταβολή των τόκων, για σπάσιμο της κατάθεσης χωρίς ποινή.

Δηλαδή ο αποταμιευτής μπορεί εύκολα να μετατρέψει ένα προϊόν με αρχική διάρκεια, 12, 15, 18 ή 24 μηνών σε μηνιαία, δίμηνη ή τρίμηνη.

Η συγκυρία

Το γεγονός αυτό λειτουργεί υπέρ των καταθετών στην τρέχουσα συγκυρία. Κι αυτό διότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα σε νέα αύξηση των επιτοκίων, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη αναπροσαρμογές έως το καλοκαίρι, στο πιο πιθανό σενάριο.

Η αύξηση του Μαρτίου θα είναι της τάξης των 50 μονάδων βάσης, ενώ οι αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την περαιτέρω ενίσχυση των δεικτών της ΕΚΤ κατά επιπλέον 50 μονάδες τουλάχιστον ως το καλοκαίρι.

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να έχουν άμεση επίδραση στην εγχώρια αγορά χρήματος. Ειδικότερα, οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν ένα νέο κύκλο αυξήσεων στις αποδόσεις που προσφέρουν.

Εκτιμάται ότι οι αναπροσαρμογές αυτές θα μπορούσαν σε βάθος 3 - 4 μηνών να φτάσουν κατά μέσο όρο τις 50 μονάδες βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προθεσμιακές καταθέσεις αυτής της διάρκειας καθίστανται επίκαιρες. Με αυτές ο αποταμιευτής εξασφαλίζει το υψηλότερο δυνατό εισόδημα έως το καλοκαίρι και στη συνέχεια θα μπορεί να επιλέξει ένα νέο προϊόν με μεγαλύτερο επιτόκιο.

ADVERTISEMENT

Τα καλύτερα προϊόντα

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, υπάρχει πλήθος λύσεων για όσους θέλουν να ακολουθήσουν αυτήν τη στρατηγική.

Τα καλύτερα προγράμματα είναι μεγαλύτερης διάρκειας, αλλά μπορούν να διακοπούν ανά μήνα ή τρίμηνο χωρίς ποινή και αφού έχουν καταβληθεί οι τόκοι.

Αναλυτικότερα, οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις για 100.000 ευρώ είναι οι εξής:

(Για άλλες διάρκειες και ποσά μεταβείτε στο εργαλείο σύγκρισης προϊόντων του Moneyonline)

1 μήνας


ADVERTISEMENT


2 μήνες


ADVERTISEMENT


3 μήνες