A- A+
Καμία ανησυχία για τις καταθέσεις μετά τις καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ - Το σύστημα εγγυήσεων

Πανικό στα χρηματιστήρια έχουν προκαλέσει οι δύο καταρρεύσεις τραπεζών στις ΗΠΑ, που αποτελούν τις μεγαλύτερες χρεοκοπίες στον κλάδο από το σκάσιμο της Lehman Brothers το 2008.

Ο λόγος γίνεται για τις Silicon Valley Bank και Signature Bank, οι οποίες τέθηκαν σε εκκαθάριση και έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των καταθετών τους.

Οι αρχές των ΗΠΑ μάλιστα ξεκαθάρισαν ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και στα δύο πιστωτικά ιδρύματα και πως είναι έτοιμες να παρέμβουν ανάλογα με άλλες τράπεζες εφόσον προκύψει ανάγκη.

Ο κίνδυνος του πανικού

Είναι προφανές ότι στόχο των δηλώσεων αυτών αποτελεί η αποτροπή του ενδεχομένου πρόκλησης πανικού στο καταθετικό κοινό και μαζικών αναλήψεων από τράπεζες που αντιμετωπίζουν κεφαλαιακά προβλήματα.

Κι αυτό διότι εκτιμάται ότι το κόστος διάσωσης του συνόλου των καταθέσεων σε τράπεζες που δεν τα καταφέρνουν είναι χαμηλότερο της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει η διάχυση της ανησυχίας στο σύνολο του συστήματος από ένα κούρεμα.

Στο κακό σενάριο ένα bank run από πολλές τράπεζες ενέχει αυξημένο κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη κρατική στήριξη, σε σύγκριση με την εξασφάλιση των καταθέσεων μερικών τραπεζών.

ADVERTISEMENT

Τι ισχύει στην Ελλάδα

Οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία σχέση με το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα και οι όποιες επιπτώσεις θα είναι έμμεσες, στην περίπτωση που ο ιός της Silicon Valley περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Όπως λένε τραπεζικες πηγές, οι εγχώριοι όμιλοι είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένοι, με δείκτες αρκετά πάνω από τα ελάχιστα εποπτικά όρια και έχουν εξυγιάνει το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο.

Ως εκ τούτου, κίνδυνος δεν υφίσταται από τις εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία.

Εξάλλου, το σύστημα εγγύησης καταθέσεων εξασφαλίζει σε κάθε περίπτωση όλες τις καταθέσεις έως το ποσό των 100.000 ευρώ ανά δικαιούχο, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανά τράπεζα.

Μεγιστοποίηση της ασφάλειας

Αν παρ΄ όλα αυτά ανησυχείτε, υπάρχουν τρόποι να αυξήσετε το βαθμό προστασίας των χρημάτων σας, πέραν των 100.000 ευρώ, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

- Αύξηση του αριθμού των συνδικαιούχων

Επειδή η προστασία των 100.000 ευρώ ισχύει ανά δικαιούχο, μπορείτε να πολλαπλασιάσετε το ποσό που «προστατεύεται» με την προσθήκη συνδικαιούχων σε λογαριασμούς σας, εφόσον αυτό είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα, σε ένα λογαριασμό με δύο συνδικαιούχους είναι ασφαλή τα 200.000 ευρώ, 100.000 ευρώ ανά συνδικαιοούχο, με τρεις συνδυκαιούχους τα 300.000 ευρώ κ.ο.κ.

Για να προστεθεί συνδικαιούχος σε λογαριασμό, θα πρέπει να διαθέτει ήδη κωδικό πελάτη στην ίδια τράπεζα.

Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για να προσθέσετε συνδικαιούχο είναι να τον εμπιστεύεστε, καθώς έχει τα ίδια δικαιώματα με τον κύριο δικαιούχο του λογαριασμού.


ADVERTISEMENT


- Ενεργοποιήστε ανενεργούς λογαριασμούς

Ελέγξτε αν έχετε κάποιον ανενεργό λογαριασμό σε όλες τις τράπεζες.

Πλέον, είναι δυνατή η ενεργοποίηση εκ νέου αδρανών λογαριασμών.

Έτσι, μπορείτε να μεταφέρετε σε αυτούς τους λογαριασμούς καταθέσεις από άλλες τράπεζες, αυξάνοντας το όριο προστασίας των 100.000 ευρώ σε περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα.


- Μοιράστε τις καταθέσεις σας σε πολλές τράπεζες

Με τον τρόπο αυτό σε κάθε τράπεζα εξασφαλίζετε προστασία για τις πρώτες 100.000 ευρώ.

Άρα αν έχετε τα χρήματά σας ισομερώς κατανεμημένα σε δύο τράπεζες, το όριο προστασίας μπορεί να φτάσει έως και τις 200.000 ευρώ, σε τρεις τράπεζες έως και τις 300.000 ευρώ κ.ο.κ.