A- A+
Οι καλύτερες προθεσμιακές για 1 μήνα - Λύση εν αναμονή νέων αυξήσεων στα επιτόκια

Σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων αναμένεται να προχωρήσουν οι τράπεζες τις επόμενες εβδομάδες μετά την αναπροσαρμογή του επιτοκίου του ευρώ.

Η ΕΚΤ στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου αύξησε τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, με τον κεντρικό παρεμβατικό της δείκτη να διαμορφώνεται πλέον στο 3,50%.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει στην ενίσχυση των αποδόσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες μέσω των λογαριασμών προθεσμίας.

Οι επόμενες κινήσεις

Στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις με αναλυτές οι διοικήσεις των τραπεζών υποστήριξαν ότι από εδώ και στο εξής θα εφαρμόζουν στις προθεσμιακές καταθέσεις αυξήσεις ίσες με το 50% - 65% των αναπροσαρμογών στα επιτόκια της ΕΚΤ.

Αυτό σημαίνει ότι μετά την τελευταία απόφαση σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, τα επιτόκια στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας θα αναπροσαρμοστούν κατά 25 - 30 μονάδες βάσης κατά μέσο όρο.

Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο πότε θα εφαρμοστούν αυτές οι αλλαγές. Είναι πιθανό να καθυστερήσουν κάποιες εβδομάδες.

Η λύση

Για όσους λοιπόν τηρούν ρευστότητα σε λογαριασμούς πρώτης ζήτησης και δεν θέλουν να χάνουν τόκους περιμένοντας, υπάρχει μία εναλλακτική λύση.

Να δεσμεύσουν τα χρήματά τους για διάρκεια 1 μήνα, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τα επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχει πλήθος προϊόντων μεγαλύτερης διάρκειας που επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων κάθε μήνα.

Τα επιτόκιά τους είναι ιδιαίτερα προνομιακά, φτάνοντας ανάλογα με το ποσό έως και το 2,30%.

Με τον τρόπο αυτό, οι καταθέτες μπορούν να εκμεταλλευτούν το χρόνο της αναμονής μέχρι τη διαμόρφωση του νέου τοπίου στις αποδόσεις, κερδίζοντας τόκους.

Έτσι, αφού εισπράξουν τους τόκους του μήνα, θα μπορούν στη συνέχεια με ασφάλεια να αποφασίσουν που θα τοποθετήσουν τα χρήματά τους.

Τα καλύτερα προγράμματα

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, τα καλύτερα προϊόντα με αρχική διάρκεια ενός μήνα ή με μεγαλύτερη διάρκεια που επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων στο μήνα, είναι τα εξής:

Για σύγκριση όλων των προθεσμιακών καταθέσεων κάντε κλικ εδώ

Για 20.000 ευρώ



Για 50.000 ευρώ



Για 100.000 ευρώ



Για 150.000 ευρώ


Για 200.000 ευρώ