A- A+
Το 65% των αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια θα περάσει στις προθεσμιακές καταθέσεις

Καλά είναι τα νέα για τους έχοντες ρευστότητας, καθώς οι τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει την ερχόμενη εβδομάδα τους δείκτες της κατά 50 μονάδες βάσης και θα ακολουθήσουν άλλες δύο αναπροσαρμογές έως το καλοκαίρι, ύψους τουλάχιστον 25 μονάδων η κάθε μία.



Τι ετοιμάζουν οι τράπεζες

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για νέο γύρο αυξήσεων στις αποδόσεις που προσφέρουν μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές οι ετησιοποιημένες αποδόσεις ακόμη και για ποσά που ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ κινούνται στη ζώνη του 1,50% - 2%.

Ωστόσο, αυτό ήταν μόνον η αρχή. Οι διοικήσεις των τραπεζών σε δημόσιες τοποθετήσεις τους προαναγγέλλουν περαιτέρω βελτιώσεις στους όρους διάθεσης των λογαριασμών προθεσμίας.

Η Τράπεζα Πειραιώς εκτίμησε ότι το 50% της ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων θα περάσει στα ελληνικά καταθετικά προγράμματα, ενώ η Eurobank προέβλεψε ότι το ποσοστό αυτό το 2023 θα φτάσει το 65% εφέτος και το 75% ως το 2025.

ADVERTISEMENT

Στροφή στις προθεσμιακές

Το γεγονός αυτό αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για τοποθετήσεις σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας.

Η τάση αυτή είναι ήδη εμφανής στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, παρότι δεν περιλαμβάνουν τις κινήσεις των καταθετών μετά τον τελευταίο και πιο μεγάλο κύκλο αναπροσαρμογών στις αποδόσεις.

Η αρχή έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν έσπασε το σερί αρνητικών μηνιαίων μεταβολών που κρατούσε από τον Αύγουστο του 2019.

Έτσι, μετά τις πρώτες ουσιαστικές αναπροσαρμογές στα επιτόκιά τους, οι τράπεζες είδαν μετά από καιρό να αυξάνεται η ζήτηση για το συγκεκριμένο προϊόν.

ADVERTISEMENT

Η άνοδος των μεγεθών

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα των νοικοκυριών σε λογαριασμούς προθεσμίας το Δεκέμβριο του 2022 ενισχύθηκαν κατά 567 εκατ. ευρώ.

Ακολούθησε ένας ακόμη πιο δυνατός Ιανουάριος, κατά τη διάρκεια του οποίου η αύξηση ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία θετική μεταβολή από το Φεβρουάριο του 2013!

Οι τράπεζες αναμένουν ότι μετά τις σημαντικές από τις αρχές Φεβρουαρίου, προς τα πάνω αναπροσαρμογές στις αποδόσεις, η μεταφορά καταθέσεων από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης σε προθεσμιακές καταθέσεις θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση.

Στο πλαίσιο αυτό εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα της κατηγορίας από τα 25 δισ. ευρώ σήμερα θα προσεγγίσουν τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς.