A- A+
Πρώτος σε αποδόσεις μεταξύ όλων των επενδύσεων ο χρυσός το 2020 - Οι προοπτικές του 2021

Στην πρώτη θέση των αποδόσεων μεταξύ όλων των τίτλων παγκοσμίως βρέθηκε ο χρυσός του 2020, προσφέροντας σημαντικά κέρδη σε όσους εμπιστεύτηκαν το εμπόρευμα.

Δεν πρόκειται για μία αναπάντεχη εξέλιξη, καθώς πάντα σε περιόδους αβεβαιότητας για τις οικονομικές εξελίξεις οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο, που λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο.

Σύμφωνα με έκθεση της Alpha Bank έως και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου η τιμή του χρυσού κατέγραφε από την αρχή του έτους απόδοση 21%.

Ακολουθούν οι μετοχές στις αναδυόμενες οικονομίες με 15,10% και τα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια με 13,80%.

Στον αντίποδα μεγάλη ήταν μέσα στη χρονιά η πτώση για την τιμή του πετρελαίου, η οποία την ίδια περίοδο κατέγραψε απώλειες 23,40%.

Οι αποδόσεις του 2020

Κάντε κλικ στο γράφημα για μεγέθυνση

Ο ρόλος της ήττας Τραμπ

Σύμφωνα με την Alpha Bank το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της πανδημίας συνέβαλλαν στην περαιτέρω βελτίωση του  επενδυτικού  κλίματος. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Apha Bank:

- Οι μετοχικές αγορές διαμορφώνονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα λόγω διατήρησης της ελκυστικότητάς τους έναντι των ομολόγων.

- Οι τιμές κρατικών ομολόγων κύριων οικονομιών παρουσιάζουν υποχώρηση, κυρίως λόγω περιορισμού της ζήτησης για επενδύσεις χαμηλού κινδύνου.

- Τα εταιρικά ομόλογα διατηρούνται σε ανοδική τάση λόγω βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών.

- Η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε υψηλό εννέα μηνών επηρεαζόμενη από την εκτίμηση ότι η ζήτηση
πετρελαίου θα παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη το 2021 λόγω αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Η ισοτιμία ευρώ/δολάριο παρουσιάζει ανοδική τάση, καταγράφοντας τον Δεκέμβριο υψηλό ($1,2178) από τον Απρίλιο 2018.

Οι προοπτικές της επόμενης χρονιάς

Για τις προοπτικές των επόμενων μηνών η Alpha Bank αναφέρει τα εξής:

  • Μετοχές

Διατηρείται η εκτίμηση για ευνοϊκή τάση των κυριότερων μετοχικών αγορών σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα (6 μήνες τουλάχιστον).

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2021 αναμένεται να ευνοήσει την ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας.

Η ανοδική τάση που βασίσθηκε στις ΗΠΑ, διαχέεται σε λοιπές κύριες μετοχικές αγορές. Ελαφρώς υπέρβαρη η στάθμιση στη μετοχική κατηγορία. Ευνοείται σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η έκθεση σε θεματικές επιλογές μεγατάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η καθαρή ενέργεια και οι υποδομές.

Για τις κυριότερες μετοχικές αγορές, οι διορθωτικές κινήσεις αναμένεται να αποτελέσουν ευκαιρίες ενίσχυσης των επενδυτικών θέσεων.

  • Ομόλογα

Το εκτιμώμενο βασικό σενάριο ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης και προσωρινής αύξησης του πληθωρισμού το 2021 συνηγορεί υπέρ υπόβαρης στάθμισης για κρατικά ομόλογα ΗΠΑ και Γερμανίας.

Ουδέτερη η στάθμιση για τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής διαβάθμισης, καθώς οι περισσότεροι θετικοί παράγοντες έχουν ενσωματωθεί στις τιμές.

Ουδέτερη στάθμιση για εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, καθώς η εκτιμώμενη περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών θεμελιωδών αντισταθμίζεται από τον κίνδυνο κατοχύρωσης κερδών.

Ελαφρώς υπέρβαρη η στάθμιση για τα ομόλογα αναδυομένων αγορών, καθώς ευνοϊκή επίπτωση έχουν η υποχώρηση του δολαρίου και η εκλογή του J. Biden στην Προεδρία των ΗΠΑ.

  • Εναλλακτικές επενδύσεις

Η εκτίμηση ότι η ζήτηση πετρελαίου θα παρουσιάσει σημαντική ανάκαμψη το 2021 εξαιτίας της αντιμετώπισης της πανδημίας ευνοεί την τιμή του πετρελαίου.

Ωστόσο, το επόμενο έτος σταδιακά θα αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου. Ουδέτερη η στάθμιση για την τιμή χρυσού, καθώς περιορίζεται η ζήτηση λόγω ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Παραμένει κατάλληλη η έκθεση σε χρυσό για λόγους αντιστάθμισης. Ελαφρώς υπέρβαρη η στάθμιση για τιμές βασικών μετάλλων λόγω της εκτίμησης για αύξηση του πληθωρισμού, των προγραμμάτων στήριξης και των ευνοϊκών στοιχείων για τον τομέα μεταποίησης.

Ουδέτερη στάθμιση για εναλλακτικές στρατηγικές.

  • Ρευστότητα

Ουδέτερη η στάθμιση σε ρευστότητα, καθώς μετριάζονται οι καθοδικοί κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία.

Η μεσοπρόθεσμη τάση της ισοτιμίας ευρώ/δολάριο παραμένει ανοδική.

Η ιδιαιτέρως επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed συνεχίζεται, συντηρώντας τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια σε πολύ χαμηλό επίπεδο για μακρά χρονική περίοδο και καθιστώντας αναγκαία τη σταδιακή ενίσχυση των επενδυτικών θέσεων προς επίτευξη ικανοποιητικών αποδόσεων.

Η μεταβλητότητα της ισοτιμίας στερλίνα/δολάριο αναμένεται να διατηρηθεί υψηλή, ενόψει ολοκλήρωσης του Brexit.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι δυνατό να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, εφόσον χρειασθεί.