A- A+
Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδος: Κέρδη από την αρχή του χρόνου για όσους δεν πούλησαν λόγω πανδημίας

Κέρδη καταγράφει από την αρχή του χρόνου η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύσουν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε ελληνικά ομόλογα.

Όσοι δεν τρόμαξαν από την ένταση της πτώσης των αγορών που ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου, καταγράφουν σήμερα σημαντικά κέρδη.

Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις διαμορφώνονται ακόμη και άνω του 8% σε ορισμένα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού, ενώ τα περισσότερα προϊόντα της κατηγορίας σημειώνουν κέρδη.

Βέβαια, δεν επωφελήθηκαν όλοι από την ανάκαμψη των αγορών στο β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς oi περισσότεροι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την κατάρρευση των αξιών που προκάλεσε ο κορωνοϊός και πούλησαν στη χειρότερη δυνατή στιγμή.

Πόσα ρευστοποίησαν

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα, οι καθαρές εκροές στα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδος ξεπερνούν τα 124 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των ρευστοποιήσεων, σημειώθηκε τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, όταν οι τιμές των ομολόγων κατέγραψαν τα εφετινά χαμηλά τους.

Έκτοτε, έχει καταγραφεί ισχυρή ανάκαμψη των τιμών, ενώ μετά την ενεργοποίηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, οι αποδόσεις έχουν επιστρέδψει κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.

Τα κέρδη του 2020 ανά Α/Κ

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, από την αρχή του 2020, η πλειονότητα των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων Ελλάδος να καταγράφει κέρδη. Συγκεκριμένα: