A- A+
Αποδόσεις έως 35% σε μόλις 40 ημέρες για όσους έχουν μετοχικά Α/Κ εσωτερικού

Εντυπωσιακά είναι τα κέρδη που καταγράφουν μέσα σε μόλις 40 ημέρες τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια της ελληνικής αγοράς που επενδύουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, από το χαμηλό της 29ης Οκτωβρίου για το γενικό δείκτη της αγοράς έως και την περασμένη Παρασκευή, οι αποδόσεις τους φτάνουν έως και το 35%.

Ενώ η συντρηπτική πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων σημειώνει κέρδη άνω του 28%.

Πρόκειται για ικανοποιητικά κέρδη, καθώς οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων κατάφεραν να πιάσουν ένα μεγάλο μέρος της ανόδου του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, που την ίδια περίοδο ενισχύθηκε κατά 39% περίπου.

Διπλασιασμός τιμών για τράπεζες

Αναμφίβολα, στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων βρίσκονται αμοιβαία κεφάλαια που έχουν αυξημένες θέσεις σε μετοχές τραπεζών, ο κλαδικός δείκτης των οποίων είχε τις υπό εξέταση 40 ημέρες άνοδο 99%!

Αναλυτικότερα, οι αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού από τις 29/10 έως και τις 4/12, διαμορφώθηκαν στα ακόλουθα επίπεδα:

Μεγάλα κέρδη και στα ομολογιακά

Κερδισμένοι είναι και όσοι επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, κρατικά και εταιρικά από την αρχή του 2020.

Μάλιστα, οι τιμές τους επιτάχυναν την άνοδό τους μετά την πανδημία, λόγω του προγράμματος επαναγοράς τίτλων που ενργοποίησε για πρώτη φορά και για εγχώριους τίτλους η ΕΚΤ.

Με τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων να σημειώνουν το ένα ιστορικό χαμηλό μετά το άλλο, οι μεριδιούχοι αμοιβαίων κεφαλαίων έχουν μέσα στη χρονιά τις ακόλουθες αποδόσεις: