A- A+
Πρώτη επιλογή παραμένουν τα μεταχειρισμένα ακίνητα ηλικίας 20 ετών και άνω

Περισσότερα από 6 στα 10 ακίνητα που άλλαξαν χέρια κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς ήταν μεταχειρισμένα ηλικίας 20 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Πρόκειται για μία τάση που καταδεικνύει πως οι Έλληνες επιλέγουν να διαθέσουν λιγότερα χρήματα για την απόκτηση οικιστικών κυρίως ακινήτων, τα οποία στη συνέχεια ανακαινίζουν.

Από την άλλη, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν με αξιοσημείωτο ρυθμό και οι αγοραπωλησίες νεόδμητων σπιτιών, καθώς η οικοδομική δραστηριότητα έτρεξε με γρήγορους ρυθμούς πέρυσι.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν μέσω της RE/MAX Ελλάς, περισσότερα από 7 στα 10 ακίνητα που πωλήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος αφορούσαν διαμερίσματα, μονοκατοικίες ή μεζονέτες.

Τα υπόλοιπα 3 στα 10 ήταν επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα) και οικόπεδα-αγροτεμάχια, 18% και 8% αντίστοιχα.

Κατά την εταιρεία, με την αγορά κατοικίας δεν εξυπηρετήθηκε μόνο η ανάγκη στέγασης αλλά και οι νέες ανάγκες που προέκυψαν από τα «υβριδικά» μοντέλα εργασίας και τον νέο τρόπο ζωής τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας.

ADVERTISEMENT

Τα είδη των ακινήτων

Στην Αττική, το 81% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα-αγροτεμάχια έφθασαν στο 10% του συνόλου των αγοραπωλησιών, ενώ 9% ήταν το ποσοστό για τα επαγγελματικά ακίνητα.

Στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν το σύνολο των πωληθέντων ακινήτων (ποσοστό 84%) αφορά κατοικίες, το 7% οικόπεδα-αγροτεμάχια και το 9% επαγγελματικά ακίνητα.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης), στην κορυφή των προτιμήσεων βρέθηκαν οι κατοικίες σε ποσοστό 68%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια κινήθηκαν στο 26% επί του συνόλου των αγοραπωλησιών και μόλις στο 6% τα επαγγελματικά ακίνητα.

ADVERTISEMENT


Οι ηλικίες των σπιτιών

Στα οικιστικά ακίνητα συνεχίζεται η τάση των προηγουμένων ετών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε παλαιές κατοικίες ηλικίας κατασκευής άνω των 20 ετών σε ποσοστό 63%.

Τα νεόδμητα και μέχρι 5ετίας άγγιξαν το 8% έναντι μόλις 3% το 2020, κάτι που θεωρείται απολύτως λογικό λόγω της αυξανόμενης προσφοράς.

Οι ενδιάμεσες ηλικιακές κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή από 11 έως 15 έτη, συγκέντρωσαν συνολικά το ενδιαφέρον του 11% των τελικών αγοραστών, ενώ από 6 έως 10 έτη μόλις το 6%.

Ανά περιοχή καταγράφηκαν οι ακόλουθες τάσεις:

- Στην Αττική, το 76% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν παλαιά άνω της 20ετίας σε αντίθεση με τα νεόδμητα και τα νέα (έως πενταετίας) που δεν κατάφεραν να κερδίσουν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των αγοραστών (κάλυψαν μόνο 2% ποσοστό επί των συνολικών αγοραπωλησιών.


- Στις αγοραπωλησίες που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν δύο ηλικιακές ομάδες ακινήτων.

Η πρώτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά προτίμησης είναι τα ακίνητα ηλικίας άνω των 20 ετών σε ποσοστό 70% και η δεύτερη ακίνητα ηλικίας από 11 έως 15 έτη σε ποσοστό 11%.

Τα νεόδμητα και τα μέχρι 5ετίας ακίνητα κινήθηκαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2020 (5%) αποτελώντας το 6% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

- Στις περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), το 53% των αγοραστών προτίμησε παλαιές κατοικίες (άνω των 20 ετών) και σε ποσοστό 15% στις κατοικίες από 16 έως 20 έτη.

Τα νεόδμητα και τα έως 5ετίας ακίνητα σκαρφάλωσαν στο 11% από το 7% που ήταν το 2020.