A- A+
Alpha Bank: Δύσκολα θα ανατραπεί η ανοδική πορεία των ακινήτων λόγω πολέμου

Η διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πορεία της εγχώριας κτηματαγοράς. Όσο πιο σύντομα λήξει τόσο καλύτερα.

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει σε τελευταία της έκθεση η Alpha Bank, η οποία σημειώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις που συνδέονται με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν ήδη αυξήσει το κόστος κατασκευής ακινήτων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τράπεζα, οι επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης, μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων.

Η συσχέτιση με τα ακίνητα

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας τονίζουν ότι ένα μέρος του αυξημένου αυτού κόστους, ενδέχεται να μετακυληθεί στις τιμές των νέων κατοικιών.

Αππό την άλλη, αναφέρουν πως ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή δύναται να οδηγήσει σε διάβρωση του πλούτου των νοικοκυριών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη στροφή τους σε επενδύσεις σε ακίνητα, για την προστασία των αποταμιεύσεων που σωρεύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, οι οποίες έφτασαν τα 19,1 δισ. ευρώ, από τον Μάρτιο του 2020, έως και τον Δεκέμβριο του 2021.

Κατά την Alpha Bank, αυτό μπορεί να διατηρήσει τη δυναμική της αγοράς ακινήτων, καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να λειτουργήσει ως «εργαλείο αποθεματοποίησης πλούτου».

Πώς επιδρά ο πόλεμος

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, η Alpha Bank αναφέρει πως αναμένεται να επηρεάσουν την αγορά μέσω των εξής:

Πρώτον, της ενδεχόμενης αναβολής υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων και άμεσων ξένων επενδύσεων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί, εξέλιξη που συμπιέζει μεσοπρόθεσμα την προσφορά κατοικιών.

Δεύτερον, της ανόδου των τιμών των υλικών κατασκευής και του ενεργειακού κόστους και της ενδεχόμενης μετακύλησης μέρους αυτής στις τιμές των κατοικιών.

Τρίτον, σε περίπτωση παρατεταμένης πληθωριστικής πίεσης, μέσω της στροφής των επενδυτών από τις κινητές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προστατευτούν από τον φόβο ενός ισχυρού πληθωρισμού.

«Οι τρεις ανωτέρω παράγοντες μπορεί να επιβραδύνουν, αλλά δύσκολα θα ανακόψουν την ανοδική πορεία της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ δρουν μάλλον αυξητικά επί των τιμών των ακινήτων» σημειώνει η Alpha Bank.