A- A+
Προθεσμιακές καταθέσεις: Αυξάνονται τα υπόλοιπα για πρώτη φορά από το 2019

Αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες η μεταφορά καταθέσεων από το Ταμιευτήριο σε λογαριασμούς προθεσμίας, τα υπόλοιπα των οποίων κινούνται πλέον ανοδικά, για πρώτη φορά μετά από 40 μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πτωτική τάση στις τοποθετήσεις σε προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας έχει αντιστραφεί σε ορισμένες τράπεζες ήδη από το Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Αύγουστο του 2019 έως και το Νοέμβριο του 2022 τα υπόλοιπα της κατηγορίας κινούνταν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο σε μηνιαία βάση.

Γιατί ανεβαίνουν

Ειδικότερα, από τα 44 δισ. ευρώ βρέθηκαν στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου, για τον οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία, στα 23 δισ. ευρώ.

Η άνοδος ωστόσο των επιτοκίων από τις τράπεζες από τον Οκτώβριο 2022 έχει επαναφέρει τις προθεσμιακές καταθέσεις στο προσκήνιο.

Αν και οι πρώτες αναπροσαρμογές των αποδόσεων δεν αποτέλεσαν δέλεαρ για τους καταθέτες, οι αυξήσεις που εφαρμόστηκαν τον τελευταίο μήνα της περυσινής χρονιάς, φαίνεται πως έπεισαν αρκετούς να επενδύσουν ξανά σε ένα λογαριασμό προθεσμίας.

Έτσι, στις τράπεζες που έδωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια, οι νέες προθεσμιακές καταθέσεις ξεπέρασαν το Δεκέμβριο σε αξία αυτές που έληξαν έως και κατά 40%.

Ως αποτέλεσμα, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς προθεσμίας αυξήθηκαν.

Μένει να φανεί εάν η εικόνα αυτή, όπως καταγράφεται σε ορισμένες τράπεζες, θα αποτυπωθεί και στο σύνολο της αγοράς, στα συγκεντρωτικά στοιχεία που θα δημοσιεύσει η Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Παρασκευή.

ADVERTISEMENT

Οι επόμενες κινήσεις

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες ετοιμάζονται για νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους στις προθεσμιακές καταθέσεις, που θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στη ζήτηση για προϊόντα της κατηγορίας.

Η αλήθεια είναι ότι έως σήμερα πολλοί καταθέτες διστάζουν να δεσμεύσουν τα χρήματά τους σε λογαριασμούς προσυμφωνημένης διάρκειας, εν αναμονή αυτών των αναπροσαρμογών.

Εκτιμάται ότι μετά την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου αλλαγών στα επιτόκια, που δεν θα αργήσει, η κινητικότητα προς τις προθεσμιακές καταθέσεις θα αυξηθεί σημαντικά.

Σήμερα, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις φτάνουν έως και το 2% στις μικρότερες τράπεζες, ενώ στους συστημικούς ομίλους έως και το 1,10% για τα μεγαλύτερα ποσά.

Καθώς όμως θα παιρνούν οι μήνες, το μέσα επιτόκια για ποσά της τάξης των 50.000 - 100.000 ευρώ θα κινηθούν κατά μέσο όρο προς το 1% και ανάλογα με τον ανταγωνισμό που θα αναπτυχθεί ενδεχομένως να το ξεπεράσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεν αποκλείουν τα υπόλοιπα στους προθεσμιακούς λογαριασμούς από τα 23 δισ. ευρώ να ξεπεράσουν σε ένα χρόνο από σήμερα τα 45 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Η εναλλακτική λύση

Πάντως, για να μην χάνουν τόκους οι καταθέτες εν αναμονή των επόμενων αυξήσεων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν προϊόντα που επιτρέπουν την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων ανά μήνα ή τρίμηνο, μαζί με την καταβολή των τόκων.

Το δικαίωμα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν τη συγκυρία, καθώς οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Σημειώνεται ότι αρκετά από τα προϊόντα της κατηγορίας προσφέρουν αυξανόμενα επιτόκια ανά περίοδο εκτοκισμού.

Για να συγκρίνετε όλα τα προϊόντα με αυτό το χαρακτηριστικό, φιλτράρετε αναλόγως τα αποτελέσματα στο εργαλείο του Moneyonline στην ερώτηση «Θέλετε την ημέρα καταβολής των τόκων να έχετε το δικαίωμα πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος».