A- A+
Η νέα μόδα στις προθεσμιακές καταθέσεις: Αυξανόμενο επιτόκιο και πρόωρη λήξη χωρίς ποινή

Στο λανσάρισμα προθεσμιακών καταθέσεων με κύριο χαρακτηριστικό τα αυξανόμενα ανά περίοδο εκτοκισμού επιτοκία, προχωρούν οι τράπεζες.

Πρόκειται για προγράμματα που ακολουθούν τις ανοδικές τάσεις των αποδόσεων στις αγορές χρήματος, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η σύσφυξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων της κατηγορίας είναι τα εξής:

- Πρώτον, τα επιτόκια αυξάνονται κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανάλογα με το προϊόν

- Δεύτερον, δίνεται η δυνατότητα πρόωρης ολικής ανάληψης των χρημάτων χωρίς πέναλτι, αφού έχουν πρώτα εισπραχθεί οι δεδουλευμένοι τόκοι.

Γιατί συμφέρουν

Άρα με τα συγκεκριμένα προγράμματα οι καταθέτης κερδίζει από τις συνεχώς αυξανόμενες ετησιοποιημένες αποδόσεις που ακολουθούν τις τάσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων.

Και ταυτόχρονα μπορεί ανά τακτά διαστήματα, την ημέρα καταβολής των τόκων να προβεί σε πρόωρη ανάληψη των κεφαλαίων του για να τα τοποθετήσει σε ένα άλλο προϊόν που εκείνη την περίοδο θα προσφέρει καλύτερα επιτόκια.

Το δικαίωμα πρόωρης ανάληψης χωρίς ποινή είναι πολύ σημαντικό σε αυτήν τη συγκυρία, καθώς οι τράπεζες τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν και σε νέες αυξήσεις στα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.

Φυσικά, την ίδια δυνατότητα προσφέρουν και προϊόντα με σταθερά επιτόκια.

Για να συγκρίνετε όλα τα προϊόντα με αυτό το χαρακτηριστικό, φιλτράρετε αναλόγως τα αποτελέσματα στο εργαλείο του Moneyonline στην ερώτηση «Θέλετε την ημέρα καταβολής των τόκων να έχετε το δικαίωμα πρόωρης ανάληψης χωρίς κόστος».

ADVERTISEMENT

Όλες οι επιλογές

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε τις αποδόσεις που προσφέρουν όλα τα προγράμματα με δικαίωμα πρόωρης λήξης τους χωρίς πέναλτι.

Εάν το επιτόκιο είναι αυξανόμενο αυτό αναφέρεται στην ονομασία του κάθε προϊόντος στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Σε αυτήν την περίπτωση το επιτόκιο της κατάθεσης εάν διακοπεί πρόωρα η προθεσμιακή θα είναι χαμηλότερο.

Στον αντίποδα, αν είναι σταθερό, η ετησιοποιημένη απόδοση θα είναι η ίδια με αυτήν που αναφέρεται στον πίνακα.

Αναλυτικότερα, ανά 100.000 ευρώ οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας 12 μηνών που επιτρέπουν την πρόωρη λήξη τους την ημέρα καταβολής των τόκων (βλέπε στήλη "Συχνότητα Καταβολής τόκων» χωρίς ποινή είναι οι εξής:

κλικ στον πίνακα για μεγέθυνση