A- A+
Προθεσμία έως τις 22/6 στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώσουν τις απώλειες από ενοίκια στο Taxis

Μέσω του Taxis έως τις 22 Ιουνίου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κάνουν δήλωση για τις απώλειες ενοικίων που είχαν λόγω κορωνοϊού την περίοδο Μαρτίου - Μαϊου 2020.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ ξεκαθραίζει το τοπίο για το πως θα λάβουν οι εκμισθωτές από το κράτος την αποζημίωση που δικαιούνται για τις περικοπές διανόμου κατά 40% στα μισθώματα των ακινήτων τους.

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες μισθωτηρίων:

- Συμβόλαια μετά το 2014 (ηλεκτρονική υποβολή)

Στα μισθωτήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στο Taxis ηλεκτρονικά, κάτι που είναι υποχρεωτικό από το 2014 και μετά, η δήλωση για τις απώλειες μισθωμάτων της περίοδου Μαρτίου - Μαίου 2020 θα πρέπει να γίνει έως και τις 22/6.

Για τις απώλειες μισθωμάτων από τον Ιούνιο και μετά ο εκμισθωτής θα πρέπει να κάνει έως τις 20 του μήνα της μείωσης, τη σχετική δήλωση στο Taxis.

Το ίδιο ισχύει και εάν το μισθωτήριο έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά και έχει λυθεί μέχρι τις 12 Ιουνίου. Διαφορετικά η μίσθωση θεωρείται ότι ισχύει

- Παλαιότερα συμβόλαια χωρίς ηλεκτρονική υποβολή

Σε περίπτωση, που δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά αρχική ή τροποποιητική «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», αυτή πρέπει να προηγηθεί της «Δήλωσης Covid».

Στη συνέχεια η δήλωση στο myTAXISnet για τις απώλειες μισθωμάτων μπορεί να γίνει χωρίς κυρώσεις έως και τις 30/9.

Σε αυτήν θα περιλαμβάνονται στοιχεία που ισχύουν στις 12 Ιουνίου.

Η αποδοχή από τους μισθωτές

Από την άλλη πλευρά, οι ενοικιαστές πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να δηλώσουν στο Taxis αν αποδέχονται ή όχι τη «Δήλωση Covid».

Εάν δεν υποβληθεί δήλωση αποδοχής, θεωρείται ότι αυτή έχει γίνει αποδεκτή από τον ενοικιαστή.

Δηλώσεις μη αποδοχής, που υποβάλλονται εκπρόθεσμα, δεν εμποδίζουν τη χορήγηση των ευεργετημάτων. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να γίνει διασταύρωση και να οδηγηθούν σε έλεγχο σε μεταγενέστερο χρόνο.


Η αποζημίωση των ιδιοκτητών

Εφόσον γίνει σωστά η δήλωση από τον εκμισθωτή, προβλέπονται τα ακόλουθα ευεργετήματα:

1. Στις φορολογικές δηλώσεις του 2021 δεν θα συμπεριληφθούν τα ποσά της μείωσης του 40%, παρά μόνον το εισπραχθέν 60%.

2. Φορολογικό συμψηφισμό ποσοστού 30% από την απώλεια του 40% των ενοικίων, με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος της προηγούμενης χρήσης 2019 ή του ΕΝΦΙΑ 2020.

Διαδικαστικά κάθε εκμισθωτής θα δηλώσει σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εντός του Ιουνίου 2020 τις ενεργές μισθώσεις του και τα ποσά μείωσης που υπέστη σε κάθε μια από αυτές, τα οποία και θα αποδεχθούν οι μισθωτές, ρητά ή και σιωπηρά αν δεν εναντιωθούν στη δήλωση του εκμισθωτή.

3. Για τα φυσικά πρόσωπα/εκμισθωτές των παραπάνω επιχειρήσεων και εργαζομένων, παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών και των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής στη Φορολογική Διοίκηση.

Συγκεκριμένα, αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά τέσσερις (4) μήνες και για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται οι τόκοι και οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

4. Ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί των σχετικών οφειλών που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11.3.2020 μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος ή θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές οφειλές ή δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από τις 31.7.2020 και μετά.