A- A+
Ανοίγει η πλατφόρμα δήλωσης των περικοπών του 40% στα ενοίκια - Αποζημίωση σε 2 βήματα

Μέσω νέας ειδικής πλατφόρμας θα δηλώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις απώλειες που είχαν από τη μείωση κατά 40% των ενοικίων τους, ώστε να αποζημιωθούν.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι ιδιοκτήτες θα συμψηφίζουν το 30% των απωλειών που είχαν από τη δια νόμου περικοπή των ενοικίων με φόρους που πληρωτέους από τις 31/7/2020 και μετά.

Επί της ουσίας ο συμψηφισμός θα γίνει αρχικά με το φόρο εισοδήματος και εάν αυτό δεν είναι αρκετό για την αποζημίωση του ιδιοκτήτη, θα γίνεται συμψηφισμός στη συνέχεια και με τον ΕΝΦΙΑ.

Η δήλωση στη νέα πλατφόρμα

Ο συμψηφισμός ωστόσο δεν θα γίνεται αυτόματα, αλλά θα προβλέπεται ειδική διαδικασία δήλωσης των ανείσπρακτων ενοικίων μέσω πλατφόρμας που θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα.

Για τον συμψηφισμό, θα είναι απαραίτητα τα ακόλουθα βήματα:

1. Δήλωση απωλειών

Θα δηλώνεται από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου το ύψος του μηνιαίου μισθώματος και οι απώλειες που είχε.

Αν όμως το συμβόλαιο δεν είναι σε ισχύ, θα πρέπει να ανανεωθεί και να υποβληθεί προηγούμενως στη ΔΟΥ. Αυτό ισχύει στις περιπτώσεις σιωπηρής παράτασης μισθώσεων.

2. Αποδοχή από το μισθωτή

Αφού γίνει η δήλωση από τον εκμισθωτή, θα καλείται ο ενοικιαστής να κάνει αποδοχή της μέσω του Taxis, ώστε να προχωρήσει ο συμψηφισμός.

Παράδειγμα

Για παράδειγμα εάν κάποιος έχασε 1.200 ευρώ από ενοίκια που δεν εισέπραξε τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, τότε θα έχει όφελος 360 ευρώ (1.200x30%).

Το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με φόρους που θα βεβαιωθούν εφέτος και έχουν ημερομηνία πληρωμής από τον Ιούλιο και μετά.

Έτσι, αν ο ιδιοκτήτης του παραδείγματος πρέπει να πληρώσει φόρο εισοδήματος με βάση της εφετινές δηλώσεις ύψους 500 ευρώ, θα του αφαιρεθούν τα 360 ευρώ και θα πρέπει να εξοφλήσει μόνο το υπόλοιπο των 140 ευρώ.

Παράλληλα, τα ενοίκια που δεν εισέπραξε δεν θα φορολογηθούν, καθώς δεν θα λήφθούν υπόψιν ως εισόδημα στις δηλώσεις του 2021.

Τέλος, δίνεται τετράμηνη παράταση και στις βεβαιωμένες ή ρυθμισμένες οφειλές του Μαίου, χωρίς ωστόσο την έκπτωση του 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης πληρωμής, όπως συνέβη τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

ADVERTISEMENT

Άλλα μέτρα ανακούφισης

Εκτός από την παραπάνω αποζημίωση, έχουν προβλεφθεί και οι ακόλουθες διευκολύνσεις / απαλλαγές:

Πρώτον, τα εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν, λόγω της έκπτωσης του 40%, δεν θα φορολογηθούν, μιας και δεν θα ληφθούν υπόψιν στις δηλώσεις εισοδήματος που θα υποβληθούν το 2021.

Δεύτερον, παρέχεται αναστολή έως και τον ερχόμενο Οκτώβριο των πληρωμών βεβαιωμένων ή ρυθμισμένων οφειλών με ημερομηνίας πληρωμής από 11 Μαρτίου ή έκπτωση 25% εάν πληρώθηκαν ή θα πληρωθούν εμπρόθεσμα.

Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή, προβλέπονται τα εξής ως προς τις δόσεις φόρων:

- Για όσους εκμισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνταν έκπτωση 40% τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και η καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των οφειλών τους και δόσεων ρυθμίσεων ήταν εντός αυτών των μηνών οι προθεσμίες παρατείνονται μέχρι 31 Αυγούστου και αντίστοιχα αναστέλλεται η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

- Για όσους εκμισθώνουν ανίκητα σε δικαιούχους έκπτωσης 40% του ενοικίου τον Μάιο οι προθεσμίες παρατείνονται αντίστοιχα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

- Για όσους μισθώνουν ακίνητα σε ενοικιαστές που δικαιούνται την έκπτωση 40% τον Ιούνιο οι προθεσμίες παρατείνονται αντίστοιχα μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Για το διάστημα της αναστολής δεν υπολογίζονται τόκοι και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

Επίσης προβλέπεται ότι ποσοστό 25% επί των οφειλών τους που τυχόν καταβλήθηκαν και εξοφλήθηκαν από 11 Μαρτίου μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, δηλαδή έως και 31/5, είτε θα καταβληθούν εμπρόθεσμα, συμψηφίζεται με άλλες βεβαιωμένες φορολογικές εισφορές ή δόσεις ρυθμίσεων οι οποίες έχουν καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής από 31 Ιουλίου και μετά.