A- A+
Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 40% στο ενοίκιό τους έως το τέλος του καλοκαιριού

Ξεκαθαρίζει σταδιακά το τοπίο σε σχέση με τους δικαιούχους της έκπτωσης στο ενοίκιο της επαγγελματικής στέγης ή της κατοικίας τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Κατ΄ αρχάς έχει επεκταθεί η μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης κατά 40% για τον μήνα Μάιο.

Αυτό ισχύει για τις επιχειρήσεις των οποίων έχει ανασταλεί ή απαγορευθεί προσωρινά η λειτουργία ή ανήκουν στην σχετική λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ.

Την ίδια έκπτωση απολαμβάνουν για το μίσθωμα Μαίου της κύριας κατοικίας τους οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί προσωρινά λόγω κορωνοϊού.

Διευκρινίζεται ότι η μείωση αυτή προβλέπεται ανεξαρτήτως του εάν έχει συμβληθεί ως μισθωτής ο ίδιος ο εργαζόμενος ή ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης.

Τι ισχύει από Ιούνιο και μετά

Παράλληλα, επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Ιούνιο η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων για τις οποίες ελήφθησαν κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο ή λαμβάνονται και κατά τον μήνα Ιούνιο 2020 ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή, και οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που είχαν μείωση ενοικίου 40% το διάστημα Μάρτιος - Μάιος 2020, παρ΄ ότι θα λειτουργούν κανονικά όλο τον Ιούνιο, θα δικαιούνται το συγκεκριμένο ευεργέτημα.

Από την άλλη, οι πληττόμενες επιχειρήσεις που είχαν έκπτωση μόνο τον Απρίλιο και το Μάιο δεν δικαιούνται έκπτωση και για τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πλήττονται οικονομικά, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για τις επαγγελματικές μισθώσεις, επεκτείνεται για όσο χρόνο εξακολουθούν οι επιχειρήσεις αυτές να πλήττονται και το αργότερο έως και τον μήνα Αύγουστο.

Με Υπουργική Απόφαση θα προσδιοριστούν οι πληττόμενες ως άνω επιχειρήσεις ανά κλάδο και μήνα.

Πώς αποζημιώνονται οι ιδιοκτήτες

Εκμισθωτές ακινήτων, που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα κατά ποσοστό τουλάχιστον 40% κατ’ επιταγή νόμου, έχουν δικαίωμα έκπτωσης ποσού ίσου με το 20% επί του 60% των μισθωμάτων των μηνών αυτών.

Δηλαδή το 30% της απώλειας που είχαν μπορεί να συμψηφιστεί με οφειλές με καταληκτική ημερομηνία καταβολής από 31.07.2020 και μετά, πλην των οφειλών από ρυθμίσεις ή διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής, οφειλών υπέρ αλλοδαπού δημοσίου και από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων.

Δηλαδή ο συμψηφισμός θα γίνει με το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει.

Ομοίως προβλέπεται έκπτωση 25% για εμπρόθεσμα καταβαλλόμενους φόρους πλην ΦΠΑ και παρακρατούμενων ή αναστολή καταβολής σε αντιστοιχία με τα προβλεπόμενα για τις επιχειρήσεις.