A- A+
Mε μειώσεις φόρων η αποζημίωση ιδιοκτητών ακινήτων που επλήγησαν από την έκπτωση των ενοικίων

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων που έχασαν μέρος των ενοικίων τους, λόγω της έκπτωσης του 40% για πληττόμενους από την κρίση μισθωτές.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σύμφωνα με πληροφορίες στο γενικό πλαίσιο στήριξης των εκμισθωτών, ώστε ένα μέρος της χασούρας να καλυφθεί από εφέτος.

Ο λόγος γίνεται για ιδιοκτήτες ακινήτων που τα μισθώνουν ως επαγγελματική στέγη σε επιχειρήσεις που πλήττονται ή έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής και ως πρώτη κατοικία σε εργαζομένους με σύμβαση εργασίας σε αναστολή.

Προς το παρόν, στην περίπτωση των επαγγελματικών ακινήτων ισχύει έκπτωση 40% στα μισθώματα Απριλίου - Μαίου, όσον αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις και στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαίου σε όσες έκλεισαν με εντολή δημόσιας αρχής.

Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενοι με σύμβαση εργασίας σε αναστολή κερδίζουν έκπτωση 40% στα ενοίκια Μαρτίου, Απριλίου και Μαίου.

Πώς θα δοθεί η αποζημίωση

Το υπουργείο Οικονομικών θέλει να καλύψει μέρος αυτής της ζημιάς που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων με εκπτώσεις στους φόρους, ήδη από εφέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει αποφασίσει τα εξής:

1) Έκπτωση 25% για πληρωμή δόσεων

Ήδη προσφέρει τη δυνατότητα αναστολής πληρωμών δόσεων προς την εφορία για τους μήνες που δεν εισέπραξαν το σύνολο του ενοικίου.

Η αναστολή ισχύει για 4 μήνες, χωρίς την επιβολή τόκων και προσαυξήσεων.

Ωστόσο, εάν οι φόροι πληρωθούν στην ώρα τους, ο φορολογούμενους κερδίζει έκπτωση 25% επί του ποσού κάθε δόσης.

2) Συμψηφισμός με φόρους

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι ένα μέρος της χασούρας των ιδιοκτητών να συμψηφιστεί με φόρους, εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, που θα βεβαιωθούν εφέτος.

Ακόμη πάντως δεν έχει αποφασιστεί το ποσοστό επί των ενοικίων που χάθηκαν, το οποίο θα επιστρέφεται στο φορολογούμενο.

Αν πχ. οριστεί στο 50% των απωλειών, και ο ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε ενοίκια ύψους 2.000 ευρώ λόγω του μέτρου της έκπτωσης του 40%, τότε θα του αφαιρεθεί το ποσό των 1.000 ευρώ από τους φορους που θα πληρώσει.

Οι τελικές ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης αναμένεται να γίνουν μέσα στο Μάιο.