A- A+
Έκπτωση ενοικίου 40% και επιδόματα και το Μάιο σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που πλήττονται

Επεκτείνεται χρονικά και το Μάιο το μέτρο της έκπτωσης ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και μισθωτούς, καθώς και της επιδότησης των εργαζομένων με συμβάσεις σε αναστολή.

Όπως ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα 4 βασικά μέτρα για στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού το Μάιο θα είναι τα εξής:

 1ον. Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.

Το ποσό της ενίσχυσης θα είναι ανάλογο του διαστήματος που θα μείνουν σε αναστολή.

Για όλο το μήνα ανέρχεται σε περίπου 534 ευρώ. Άρα κάποιος που παραμένει σε αναστολή για 15 ημέρες θα πάρει 267 ευρώ (50% x 534 ευρώ).

Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Επιδότηση μισθών

Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Κατά βάση, όσοι θα εργάζονται λιγότερες ώρες ( εκ περιτροπής) θα επιδοτούνται ανάλογα, ώστε να μην μειωθεί το εισόδημά τους και να εισπράξουν κανονικά το σύνολο του μισθού τους.

Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

3ον. Ενοίκια επαγγελματικής στέγης και κατοικιών

Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.