A- A+
Ποιοι τυχεροί κερδίζουν ευνοϊκή ρύθμιση δανείου ή/και επιδότηση δόσης

Ομπρέλα προστασίας τόσο σε ενήμερους, όσο και σε κόκκινους δανειολήπτες που πλήττονται από την κρίση, προσφέρει η κυβέρνηση, με τα νέα μέτρα που ενεργοποιεί.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και εξειδικεύτηκε στη συνέχεια από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, παρέχεται προστασία στις ακόλουθες περιπτώσεις.

- Κόκκινα δάνεια

Μπορούν όσοι έχουν δάνειο με εγγύηση πρώτη κατοικία και επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού, να ενταχθούν στο τρέχοντα νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αν το δάνειό τους βρέθηκε σε καθυστέρηση πριν τις 31/12/2018.

Αρκεί να πληρούν τα κριτήρια του νόμου. Έτσι, θα μπορούν έως και το τέλος Ιουλίου να κάνουν αίτηση για ευνοϊκή ρύθμιση του δανείου τους, με ενδεχόμενο κούρεμα (διαγραφή του υπερβάλλοντος του 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου) και με κρατική επιδότηση των δόσεων κατά 30% - 50%.

- Ενήμερα δάνεια

Ενεργοποιείται πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων στεγαστικών δανείων για όσους πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα, ωστόσο η δράση αναμένεται να καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες ενυπόθηκα δάνεια.

Οι οφειλέτες θα λαμβάνουν κάθε μήνα μία ενίσχυση για την πληρωμή των δόσεών τους, βάση κριτηρίων που θα οριστούν.

Εάν όμως δεν καταβάλλουν τη δική τους συμμετοχή, αυτόματα θα χάνουν την επιδότητη των επόμενων δόσεων και θα καλούνται να επιστρέψουν τη βοήθεια που θα έχουν λάβει έως τότε.

- Δάνεια αβέβαιης είσπραξης

Στο ίδιο πρόγραμμα επιδότησης θα μπορούν να μπαίνουν και όσοι έχουν ανυπόθηκα δάνεια με εγγύηση την κύρια κατοικία του οφειλέτη και παρουσιάζουν καθυστέρηση έως και 3 μηνών.

Αρκεί να ανήκουν σε πληττόμενες λόγω κορωνοϊού και βάση ΚΑΔ ομάδες μισθωτών ή επαγγελματιών.

Τα ποσοστά της επιδότησης και τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα καθοριστούν το Μάιο, μετά από διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς και οι πληρωμές θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο.