A- A+
Επιδότηση στεγαστικών δανείων για κορωνό-πληκτους - Παράταση ως τον Ιούλιο στις αιτήσεις για α΄ κατοικία

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για ένταξη κόκκινων ενυπόθηκων δανείων στο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας έως τον Ιούλιο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του κοινοβουλίου, η προθεσμία που έληγε στις 30/4 παρατείνεται έως και το τέλος Ιουλίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους είχαν το Δεκέμβριο του 2018 δάνειο με καθυστέρηση τουλάχιστον 3 μηνών, να σώσουν το σπίτι τους.

Δείτε εδώ τους όρους του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Επιδότηση στεγαστικών

Παράλληλα, όπως σας είχε ενημερώσει από την περασμένη εβδομάδα το Moneyonline, θα τρέξει από τον Ιούλιο και μέχρι την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού πλαισίου ένα πρόγραμμα επιδότησης ενήμερων στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για μέτρο που στοχεύει στην ανάσχεση δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων που εξοφλούνται από δανειολήπτες που αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Μάλιστα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η περίμετρος του μέτρου θα είναι τριπλάσια του σημερινού πλαισίου.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200.000 νοικοκυριά θα πάρουν τη σχετική επιδότηση.

Η σχετική εξειδίκευση του μέτρου θα γίνει την Πέμπτη το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Δείτε το βίντεο με τις εξαγγελίες από τη Βουλή

Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο

Επιπλέον, από τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 θα ενεργοποιηθεί το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, το προσχέδιο του οποίου προβλέπει τη σωτηρία της κύριας κατοικίας υπό προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, όποιος πτωχεύει με τη νέα διαδικασία για να απαλλαγεί από τα χρέη του θα δίνει το πράσινο φως για τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του.

Στη συνέχεια θα μπορεί να κάνει μία νέα αρχή, απαλλαγμένος από τα βάρη του παρελθόντος από όπου κι αν προέρχονται.

Ωστόσο, για ευάλωτα νοικοκυριά, θα δίνεται η δυνατότητα να παραμένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές και εάν το επιθυμούν μετά από τουλάχιστον 20 έτη πληρωμής ενοικίων, να το επαναγοράζουν σε προκαθορισμένη τιμή.

Τα κριτήρια για α΄ κατοικία

Τα κριτήρια για να έχει κάποιος δικαίωμα σε αυτήν την επιλογή, με βάση το προσχέδιο του πτωχευτικού πλαισίου, είναι τα εξής:

1. Ετήσιο Εισόδημα

Δεν πρέπει να υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70% (άγαμος: 13.906 ευρώ, ζευγάρι: 23.659 ευρώ και κάθε παιδί: 5.714 ευρώ),

2. Αξία πρώτης κατοικίας

Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη και τις 240.000 ευρώ για ζευγάρια, προσαυξημένη κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τα τρία.

3. Οφειλές σε καθυστέρηση

Οι τραπεζικές οφειλές θα πρέπει να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών και να υπερβαίνουν το 50% της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας.

Η λύση της μίσθωσης και επαναγοράς

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, θα έχουν την εξής δυνατότητα:

- Θα μένουν στο σπίτι τους ως ενοικιαστές, εκχωρώντας σε δημόσιο φορά που θα συσταθεί την ιδιοκτησία τους.

- Θα συνάπτεται μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας 12 ετών, με ενοίκιο συναρτώμενο της εμπορικής αξίας του ακινήτου και του μέσου επιτοκίου στα στεγαστικά δάνεια

- Μέσα στην πρώτη τριετία ο ενοικιαστής θα μπορεί να μετατρέπει τη σύμβασή του σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς 20ετούς διάρκειας.

- Εάν καταβάλλει σε αυτό το διάστημα το σύνολο των μισθωμάτων και πληρώσει την προκαθορισμένη τιμή, θα αποκτά ξανά το σπίτι του.

Εάν όμως, οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της μίσθωσης δημιουργήσει χρέος ίσο με το τα ενοίκια τριών μηνών και δεν τα τακτοποιήσει εντός μηνός από την όχλησή του, θα χάνει το σπίτι, καθώς η σύμβαση θα καταγγέλλεται.

Επιδότηση ενοικίου

Επιπλέον, όσοι ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες θα λαμβάνουν και επιδότηση μέρους του ενοικίου από το Δημόσιο.

Το ύψος αυτού του βοηθήματος δεν προσδιορίζεται στο προσχέδιο του πτωχευτικού πλαισίου.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη του θα είναι οι εξής:

Α. Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό  εισόδημα δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης (άγαμος: 8.180 ευρώ, ζευγάρι: 13.917 ευρώ και κάθε παιδί: 3.361 ευρώ).

Β. Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για τον άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο μέχρι τα τρία.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη έγκριση των θεσμών και η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.