A- A+
Έρχεται μείωση τιμών στα ακίνητα - Ευκαιρία για αγορά σπιτιού με φθηνό στεγαστικό

Καίριο πλήγμα στην αγορά ακινήτων αναμένεται να επιφέρει, τουλάχιστον για την επόμενη διετία, η κρίση του κορωνοϊού, πιέζοντας τις τιμές.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κτηματαγορά έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης. Κι αυτό διότι ήδη καταγράφεται αύξηση της προσφοράς στις μισθώσεις επιπλωμένων κατοικιών.

Η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα οδηγήσει σε μείωση των μισθωμάτων, άρα και των αποδόσεων των ακινήτων, από τις οποίες εξαρτώνται οι τιμές πώλησης.

Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση της ζήτησης, καθώς η ύφεση θα επιφέρει υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Εξάλλου, ο τουρισμός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τιμών την τελευταία τριετία, θα υποστεί εφέτος πτώση ρεκόρ στα έσοδα, επιδρώντας αρνητικά στην κτηματαγορά.

Οι εκτιμήσεις της ΤτΕ

Όπως επισημαίνει στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, οι πρόσφατες εξελίξεις που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού θα έχουν σημαντικές, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, επιδράσεις στην αγορά ακινήτων.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη έκθεση η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 ήταν 0% και πλέον αυτή η εκτίμηση έχει αναθεωρηθεί στο -4%.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, δεδομένης της υψηλής εξάρτησης της αγοράς ακινήτων από τον τουρισμό και από άλλους επιμέρους κλάδους της οικονομίας, αναμένεται ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2020 οι τιμές των ακινήτων θα παραμείνουν στάσιμες ή και σε ορισμένες περιπτώσεις θα δεχθούν πιέσεις.

Το μέγεθος των απωλειών θα εξαρτηθεί κυρίως από τη διάρκεια των τρεχουσών ειδικών συνθηκών.

«Η ταχύτητα της αποκατάστασης της επενδυτικής ζήτησης από το εξωτερικό και της βελτίωσης της εγχώριας ζήτησης θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα επαναφοράς της ομαλότητας» σναφέρεται στην ίδια έκθεση.

Ευκαιρία για αγορές με στεγαστικό

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις για μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για όσους μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την αγορά ακινήτου με πολύ χαμηλές δόσεις.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Διαβάστε επίσης

* Σταθερή δόση για πάντα αντί ενοικίου - Πόσο συμφέρει σήμερα η αγορά σπιτιού με δάνειο