A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Μεγάλη μείωση της ζήτησης στο β΄ τρίμηνο αναμένει η ΤτΕ

Σε μεγάλο βαθμό θα υποχωρήσει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στο β΄ τρίμηνο του 2020, ανατρέποντας τις θετικές τάσεις του α΄ διμήνου της χρονιάς.

Αυτή είναι η πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων που έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, το α΄ τρίμηνο του 2020, τόσο τα κριτήρια όσο και οι συνολικοί όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητοι σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019.

Πρόκειται για εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.

Εξάλλου, η αναλογία των αιτήσεων για δάνεια προς νοικοκυριά που απορρίφθηκαν παρέμεινε κατά βάση αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η ζήτηση για δανεισμού

Ωστόσο, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρουσίασε αύξηση ως έναν βαθμό σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, σε συνέχεια των θετικών τάσεων των τελευταίων μηνών του 2019.

Παράγοντες που επηρέασαν την αύξηση της ζήτησης κατά το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, συμπεριλαμβανομένων των αναμενόμενων εξελίξεων στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, καθώς και η προ της εξάπλωσης της πανδημίας στην Ελλάδα αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η ζήτηση θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό στο β΄ τρίμηνο της χρονιάς.

Για την ίδια περίοδο εκτιμάται ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου του 2020.

Ευκαιρία για φθηνό σπίτι

Οι εξελίξεις αυτές πάντως δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακές για όσους ψάχνουν για σπίτι αυτήν την περίοδο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κτηματαγορά έχει ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης. Κι αυτό διότι ήδη καταγράφεται αύξηση της προσφοράς στις μισθώσεις επιπλωμένων κατοικιών.

Η εξέλιξη αυτή από μόνη της θα οδηγήσει σε μείωση των μισθωμάτων, άρα και των αποδόσεων των ακινήτων, από τις οποίες εξαρτώνται οι τιμές πώλησης.

Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση της ζήτησης, καθώς η ύφεση θα επιφέρει υποχώρηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Εξάλλου, ο τουρισμός, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των τιμών την τελευταία τριετία, θα υποστεί εφέτος πτώση ρεκόρ στα έσοδα, επιδρώντας αρνητικά στην κτηματαγορά.

Ευκαιρία για αγορές με στεγαστικό

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι παραπάνω προβλέψεις για μείωση των τιμών πώλησης των ακινήτων, η συγκυρία θα είναι ευνοϊκή για όσους μπορούν να λάβουν στεγαστικό δάνειο.

Κι αυτό διότι αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας την αγορά ακινήτου με πολύ χαμηλές δόσεις.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης μάλιστα, οι ελληνικές τράπεζες είχαν προχωρήσει στο λανσάρισμα πολύ ελκυστικών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια ακόμη και για όλη τη διάρκεια του δανείου.

Ειδικότερα, τρεις συστημικοί όμιλοι, η Alpha Bank, η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα προσφέρουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο έως και 30 χρόνια.

Για παράδειγμα, έστω δάνειο 100.000 ευρώ, που χρηματοδοτεί την αγορά ακινήτου αξίας 140.000 ευρώ.

Οι μηνιαίες δόσεις για το σύνολο της διάρκειας εξόφλησης, διαμορφώνονται στα ακόλουθα επίπεδα:

Συγκρίνετε σε 1΄ όλα τα στεγαστικά δάνεια της αγοράς

Διαβάστε επίσης

* Σταθερή δόση για πάντα αντί ενοικίου - Πόσο συμφέρει σήμερα η αγορά σπιτιού με δάνειο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα