A- A+
Προσοχή στην απάτη με τα e-mails που υποτίθεται στέλνει ο ΕΦΚΑ - Πώς μπορείτε να χάσετε λεφτά

Μία νέου τύπου κομπίνα από απατεώνες που στέλνουν e-mails, τα οποία υποτίθεται προέρχονται από τον ΕΦΚΑ και μπορεί να σας στοιχίσουν χρήματα, κάνει θράυση το τελευταίο διάστημα.

Το 1555 δέχθηκε το τελευταίο διάστημα πλήθος κλήσεων από πολίτες, οι οποίοι ανέφεραν ότι έχουν λάβει e-mail από τον e-ΕΦΚΑ.

Ποιο είναι το κόλπο

Το μήνυμα ενημερώνει ότι ο ΕΦΚΑ τους χρωστάει χρήματα και πως θα πρέπει να προχωρήσουν σε μία συγκεκριμένη ενέργεια για να τα λάβουν.

Ειδικότερα, τα e-mails αναφέρουν ότι τα υποψήφια θύματα έχουν ένα πιστωτικό υπόλοιπο από τον Φορέα και πως για να το λάβουν, πρέπει να καταθέσουν σε υποδεικνυόμενο κωδικό πληρωμής (RF) ένα χρηματικό ποσό.

Πρόκειται υποτίθεται για προϋπόθεση, προκειμένου να γίνει η κατάθεση στο λογαριασμό τους.

Όσοι κάνουν το λάθος και προχωρήσουν μέσω του e-banking τους στην πληρωμή, στέλνουν τα χρήματα στους απατεώνες.

ADVERTISEMENT

Οι οδηγίες του ΕΦΚΑ

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ εφιστά την προσοχή των πολιτών που λαμβάνουν παραπλανητικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα. Συγκεκριμένα, συμβουλεύει να:

- Μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους (links)

- Μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και προσωπικά στοιχεία, όπως κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς καρτών

- Μην πραγματοποιούν καμία σχετική συναλλαγή καθότι σε καμία περίπτωση αυτή η επικοινωνία δεν είναι αληθινή και δεν προέρχεται από τον e-ΕΦΚΑ.

Επισημαίνεται ότι η πρόσβαση στον e-ΕΦΚΑ θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνον μέσω του επίσημου ιστότοπου (www.efka.gov.gr) ή μέσω της επίσημης εφαρμογής στο κινητό.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πραγματοποιείται μέσω συνδέσμων από κάποιο SMS μήνυμα ή e-mail που έλαβε ο ασφαλισμένος.