A- A+
Προσοχή! Νέα καλοστημένη απάτη με e-mail στοχεύει τους πελάτες της Alpha Bank

Ένα νέο απατηλό e-mail έχει φτάσει σε χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις τελευταίες ώρες, στοχεύοντας τους πελάτες της Alpha Bank.

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς το μήνυμα είναι καλογραμμένο, χωρίς ορθογραφικά, ενώ τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί παραπέμπουν στην Alpha Bank.

Ποιο είναι το κόλπο

Με το e-mail οι δράστες ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι η κάρτα τους έχει μπλοκαριστεί. Ο τίτλος του e-mail είναι χαρακτηριστικός: «Alpha Bank : Προσοχή! Η κάρτα σας είναι μπλοκαρισμένη!».

Το μήνυμα αναφέρει ότι «για λόγους ασφαλείας, η κάρτα σας έχει απενεργοποιηθεί προσωρινά!».

Και πως για να συνεχίσει ο κάτοχός της να τη χρησιμοποιεί online και σε εμπορικά καταστήματα είναι απαραίτητο να την ξεκλειδώσει.

Μάλιστα, προειδοποείται το υποψήφιο θύμα ότι αν δεν προχωρήσει στο ξεμπλοκάρισμα η κάρτα θα απενεργοποιηθεί και θα χρειαστεί νέα αίτηση για την αντικατάστασή της.

Πώς χρεώνεστε

Στη συνέχεια παρατίθεται ένας υπερσύνδεσμος με τον τίτλο «ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ».

Μόλις τον πατήσει το θύμα μεταβαίνει σε μία απατηλή ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με το e-banking της Alpha Bank.

Όταν το θύμα πληκτρολογήσει τα στοιχεία εισόδου του σε αυτή τη σελίδα, περιέρχονται άμεσα σε γνώση των δραστών, οι οποίοι την ίδια στιγμή εισέρχονται στο πραγματικό e-banking.

Στη συνέχεια επιχειρούν να εκτελέσουν μία συναλλαγή. Για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει το θύμα να την επιβεβαιώσει είτε μέσω της ειδοποίησης που θα λάβει στο m-banking ή με την πληκτρολόγηση του κωδικού μίας χρήσης που θα λάβει στο κινητό του.

Στη δεύτερη περίπτωση ανοίγει ειδικό πεδίο στην απατηλή ιστοσελίδα και ο κωδικός αποκαλύπτεται στους δράστες, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή που ξεκίνησαν.

Το επίμαχο e-mail

Το απατηλό e-mail στο οποίο αναφερόμαστε έχει το ακόλουθο περιεχόμενο:

«Αγαπητέ συνδρομητή,

Για να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε την κάρτα σας online και σε εμπορικά καταστήματα είναι απαραίτητο να την ξεκλειδώσετε, διαφορετικά η κάρτα θα είναι εκτός λειτουργίας και θα πρέπει να κάνετε αίτηση για νέα κάρτα.

Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ενεργοποιήσετε την κάρτα σας Alpha Bank κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο και ακολουθήστε τα βήματα:

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΣΑΣ

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαλήθευσης, θα λάβετε ένα email ή επιβεβαίωση, που θα δηλώνει ότι ο λογαριασμός σας έχει ενεργοποιηθεί πλήρως.

Κέντρο Ασφαλείας Alpha Bank»