Πλουσιότεροι κατά 12.000 ευρώ έγιναν επιτήδειοι που εξαπάτησαν συνταξιούχο στη Φλώρινα, σηκώνοντας από τον τραπεζικό του λογαριασμό τα χρήματα μέσω e-banking.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες κάλεσαν το θύμα προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι της τράπεζας.
Ειδικότερα, του ζήτησαν να επιβεβαιώσει τον αριθμό λογαριασμό του και στη συνέχεια τον έπεισαν να τους δώσει τους κωδικούς για το e-banking του.
Το κόλπο
Με τον τρόπο αυτό εισήλθαν στη συνδρομητική υπηρεσία και κατάφεραν να μεταφέρουν συνολικά 11.940 ευρώ μέσω τριών μεταφορών σε δικούς τους λογαριασμούς.
Προφανώς το θύμα επιβεβαίωσε τις τρεις συναλλαγές ύψους 2.980, 4.480 και 4.480 ευρώ, είτε αποκαλύπτωντας τους κωδικούς μίας χρήσης που έφτασαν με μήνυμα στο κινητό του.
Σημειώνεται ότι μετά από αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 34χρονου Έλληνα και μίας 25χρονης Ελληνίδας, οι οποίοι είναι οι κάτοχοι των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρθηκαν τα χρήματα.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένων, η οποία υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.
Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας
Είναι προφανές ότι το θύμα έκανε σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην απώλεια των καταθέσεών τους.
Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθείτε δεν μπορούν να σας κλέψουν χρήματα από το λογαριασμό σας:
- Οι απατεώνες μπορούν να βρουν τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας σας μέσω διαδικτύου (π.χ. από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης).
Μην υποθέσετε ότι το άτομο που σας καλεί δηλώνει την αληθινή του ιδιότητα επειδή έχει στη διάθεσή του τέτοιες πληροφορίες.
- Για να προχωρήσει μία πληρωμή παραγγελίας δεν είναι απαραίτητο κανένα άλλο στοιχείο πέραν του IBAN του λογαριασμού σας ώστε να παραλάβετε το αντίτιμο. Μην εισάγετε τα εμπιστευτικά στοιχεία σας σε link που μπορεί να σας αποσταλεί μέσω sms ή viber.
- Μην αποκαλύπτετε μέσω τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το username, το password, τα στοιχεία της κάρτας σας και του PIN, κωδικούς μίας χρήσης (OTP), και άλλους κωδικούς.
- Πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας και μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης, ή συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε email ή μηνύματα.
- Ελέγξτε πως η ιστοσελίδα της τράπεζας δεν περιλαμβάνει άλλα γράμματα ή αριθμούς και κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.
- Πριν πατήσετε επιβεβαίωση, ελέγξετε προσεκτικά την συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε στο κινητό σας.
- Η τράπεζά σας δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει τους Internet και Mobile Banking κωδικούς ή τα στοιχεία των καρτών σας, μέσω μηνυμάτων email, sms, viber κλπ, ούτε μέσω συνδέσμων που περιέχονται στα μηνύματα αυτά.