A- A+
Προσοχή στο νέο e-mail απάτη που δήθεν προέρχεται από τη Eurobank - Τι αναφέρει

Ολοένα και πιο ευρηματικοί γίνονται οι απατεώνες που επιχειρούν να αποσπάσουν από συνδρομητές e-banking τους κωδικούς τους για την εκτέλεση απατηλών συναλλαγών.

Τα μηνύματα που στέλνουν μέσω e-mails και SMS βελτιώνονται συνεχώς, με στόχο να πειστούν ευκολότερα τα υποψήφια θύματα για να τους ανοίξουν άθελά τους τις πύλες των υπηρεσιών ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Νέο e-mail

Τις τελευταίες ώρες έχει αποσταλεί σε χιλιάδες λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα e-mail, το οποίο προέρχεται δήθεν από τη Eurobank.

Στόχο των δραστών είναι ο παραλήπτης να κάνει κλικ σε σύνδεσμο που περιέχεται στο μήνυμα, ώστε να πληκτρολογήσει εκεί τα στοιχεία εισόδου στο e-banking και να τα υποκλέψουν άμεσα.

Σύμφωνα με το νέο νέο e-mail, ο πελάτης θα πρέπει να επιβεβαιώσει τα προσωπικά του στοιχεία επειδή άλλαξε η χρονιά!

Μάλιστα, τον προειδοποιεί ότι εάν δεν κάνει τη σχετική ενημέρωση ο λογαριασμός του θα κλείσει. Δημιουργείται με τον τρόπο αυτό η αίσθηση του κατ'  επείγοντος, όπως συμβαίνει σε όλα τα phishing e-mails.

Αναλυτικότερα, το μήνυμα αναφέρει τα εξής:

«Αγαπητέ πελάτη της Eurobank,

Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι στην αρχή κάθε έτους είμαστε υποχρεωμένοι να ζητάμε από τους πελάτες μας να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία.

Επιβεβαιώστε εδώ.

Σημειώστε ότι εάν δεν συμμορφωθείτε ο λογαριασμός σας με την Eurobank θα κλείσει.

@2023 EUROBANK»


Η απάτη για την Εθνική

Είχε προηγηθεί λίγες ημέρες νωρίτερα ένα άλλο e-mail που στόχευε πελάτες της Εθνικής Τράπεζας.

Αυτό ενημέρωνε τους παραλήπτες ότι έγινε απόπειρα εισόδου στο λογαριασμό τους από τρίτους και τους καλούσε να αποθηκεύσουν τα δεδομένα τους. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, το e-mail ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητέ πελάτη:

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για μια μη εξουσιοδοτημένη προσπάθεια πρόσβασης στην ηλεκτρονική πύλη. Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αποθηκεύσετε τα δεδομένα σας:

      ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ<<

Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση!.

Θερμούς χαιρετισμούς».

Πώς γίνεται η απάτη

Αν κάνετε κλικ στο link που βρίσκεται στο e-mail, μεταφέρεστε σε μία ιστοσελίδα που είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της τράπεζάς σας.

Εκεί σας ζητείται να πληκτρολογήσετε τα στοιχεία εισόδου για το λογαριασμό σας στο e-banking.

Ό,τι πληκτρολογήσετε στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα περιέρχεται άμεσα σε γνώση των δραστών, οι οποίοι την ίδια ώρα εισέρχονται στο πραγματικό e-banking σας.

Στη συνέχεια θα επιχειρήσουν να εκτελέσουν μία συναλλαγή. Για το λόγο αυτό, θα έλθει στο κινητό σας τηλέφωνο SMS με κωδικό μίας χρήσης ή ειδοποίηση επιβεβαίωσης της συναλλαγής που επιχειρούν να εκτελέσουν.

Αν κάνετε το λάθος και πληκτρολογήσετε στο ειδικό πεδίο που θα εμφανιστεί στη απατηλή ιστοσελίδα τον κωδικό μίας χρήσης ή επιβεβαιώσετε στο κινητό σας την επιχερούμενη συναλλαγή, η τελευταία εκτελείται κανονικά.