A- A+
Προσοχή! Νέες κομπίνες στοχεύουν το e-banking σας μέσω διαφημίσεων - Τα τελευταία κρούσματα

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι πλοηγούνται στο διαδίκτυο και στα social media, καθώς οι επιτήδειοι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και διαφημίσεις για να εισβάλουν σε λογαριασμούς e-banking.

Πρόκειται για την τελευταία λέξη της μόδας στις διαδικτυακές απάτες. Εάν την πατήσετε μπορεί να αποβεί μοιραίο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να σας ...αδειάσουν τους λογαριασμούς.

Το κόλπο

Η μέθοδος είναι ίδια με αυτήν που χρησιμοποιείται μέσω αποστολής απατηλών e-mail. Το μόνο που αλλάζει είναι το μέσο παραπλάνησης του θύματος.

Στόχος των δραστών είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες να κάνουν κλικ στο σύνδεσμο των διαφημίσεων.

Σε αυτήν την περίπτωση εμφανίζεται στον υπολογιστή ή στο κινητό τηλέφωνο μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking της τράπεζας που φαίνεται στη διαφήμιση.

Ό,τι πληκτρολογήσει εκεί το θύμα περιέρχεται σε γνώση των δραστών. Έτσι, οι τελευταίοι αποκτούν τα στοιχεία εισόδου στο e-banking του και την ίδια ώρα εισέρχονται στην πραγματική σελίδα της τράπεζας.

Στη συνέχεια ζητείται από το θύμα η επιβεβαίωση μέσω του mobile app ή με κωδικό μίας χρήσης της εισόδου στο e-banking και μετέπειτα δεύτερη επιβεβαίωση για συναλλαγή και τα λεφτά έγιναν καπνός!

Εναλλακτικά, τα στοιχεία που υποκλέπτονται είναι πιθανό να πουληθούν σε τρίτους και η επίθεση να γίνει σε δεύτερο χρόνο, ακόμη και δύο ή τρεις μήνες μετά.

ADVERTISEMENT

Τα δύο κρούσματα

Στην αντίληψη του Moneyonline έχουν πέσει δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις απατηλών διαφημίσεων.

Πρόκειται για τις εξής:

- Διαφήμιση της google

Σχετικά πρόσφατα, αν κάποιος πληκτρολογούσε τη λέξη «αλπηα» στη μηχανή αναζήτησης της google, ξεχνώντας δηλαδή να αλλάξει τη γλώσσα σε αγγλικά, το πρώτο αποτέλεσμα που του εμφανιζόταν ήταν το εξής:


Αν δεν παρατηρούσε τη διεύθυνση και έβλεπε μόνο τον τίτλο του αποτελέσματος, ο οποίος είναι ο ίδιος με αυτόν της επίσημης ιστοσελίδας της τράπεζας που εμφανιζότσν πιο κάτω, τότε μπορούσε να την πατήσει.

Ο συγκεκριμένος σύνδεσμος οδηγεί σε μία ιστοσελίδα που είναι πανομοιότυπος με την πρώτη σελίδα του e-banking της Alpha Bank.

ADVERTISEMENT

- Διαφήμιση μέσω facebbok

Κάποιος που σκρολάρει στο facebook μπορεί να δει την ακόλουθη διαφήμιση, που ψαρεύει πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς:

Στόχος των δραστών είναι να κάνετε κλικ στο link ώστε να μεταφερθείτε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με την υπηρεσία winbank και να πληκτρολογήσετε εκεί τα στοιχεία εισόδου σας.