A- A+
Κάθε ημέρα χάνονταν €120.000 από τραπεζικούς λογαριασμούς το 2022 - Πώς να προστατευτείτε (video)

Σε ιστορικά υψηλά έφτασαν το 2022 οι απάτες με χρεώσεις τραπεζικών λογαριασμών και καρτών από επιτήδειους που κορόιδεψαν ανυποψίαστους πολίτες και επιχειρηματίες.

Εκτιμάται ότι κατά την περυσινή χρονιά χάθηκαν συνολικά 60 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 50% σε σχέση με το 2021 και κατά 200% σε σύγκριση με το 2020.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας ο μεγάλος αριθμός νέων και άπειρων συνδρομητών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των τραπεζών λειτούργησε σαν μαγνήτης για τα οργανωμένα κυκλώματα.

Στα ύψη η λεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, περισσότερα από 16 εκατ. ευρώ χάθηκαν μέσω απατηλών συναλλαγών με κάρτες, online, σε POS ή ακόμη και σε ΑΤΜ.

Ακόμη μεγαλύτερη ωστόσο ήταν η λεία με τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω e-banking, που αποτελούν αυτήν την στιγμή το μεγαλύτερο κίνδυνο για τους πελάτες των τραπεζών.

Υπολογίζεται ότι οι δράστες «σήκωσαν» περί τα 43 εκατ. ευρώ από λογαριασμούς ανυποψίαστων καταθετών πέρυσι.

Δηλαδή κατά μέσο όρο χάνονταν περισσότερα από 120.000 ευρώ την ημέρα!

Εφέτος τα κρούσματα καταγράφονται περιορισμένα, καθώς τους τελευταίους μήνες οι καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών από τις τράπεζες ήταν συνεχείς.

Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι στο α΄ τρίμηνο του 2023 το ύψος των ...κλοπιμαίων ξεπέρασε τα 10 εκατ. ευρώ,

Ποιος φταίει

Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα θύματα ήταν αυτά που άνοιξαν το ...σπίτι τους στους ληστές.

Το phιshing παραμένει η συχνότερη μέθοδος που χρησιμοποιείται. Η κομπίνα λειτουργεί ως εξής:

Μέσω e-mails ή ακόμη και SMS οι απατεώνες σας καλούν να δράσετε άμεσα για να λύσετε ένα υποτιθέμενο πρόβλημα με την ασφάλεια του e-banking ή με κάποιο τραπεζικό προϊόν.

Στα phising e-mails οι δράστες συνήθως αντιγράφουν το λογότυπο, τα χαρακτηριστικά και το ύφος των πραγματικών μηνυμάτων που λαμβάνετε από τις τράπεζες.

Σε όλες τις περιπτώσεις προτρέπουν τον παραλήπτη να πατήσει ένα σύνδεσμο για να λύσει το υποτιθέμενο πρόβλημα.

Το λάθος των θυμάτων

Μόλις πατήσει το θύμα στη σχετική παραπομπή, μεταβαίνει σε μία απατηλή ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με το e-banking της τράπεζάς του.

Αν το θύμα πληκτρολογήσει στη σελίδα αυτή τα στοιχεία εισόδου του, αυτά περιέρχονται άμεσα σε γνώση των δραστών, οι οποίοι την ίδια στιγμή εισέρχονται στο πραγματικό e-banking.

Στη συνέχεια επιχειρούν να εκτελέσουν μία συναλλαγή. Για να ολοκληρωθεί, θα πρέπει το θύμα να την επιβεβαιώσει είτε μέσω της ειδοποίησης που θα λάβει στο m-banking ή με την πληκτρολόγηση του κωδικού μίας χρήσης που θα λάβει στο κινητό του.

Στη δεύτερη περίπτωση ανοίγει ειδικό πεδίο στην απατηλή ιστοσελίδα και ο κωδικός αποκαλύπτεται στους δράστες, οι οποίοι τον χρησιμοποιούν για να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή που ξεκίνησαν.

Πώς να μην την πατήσετε

Η Alpha Bank δημοσιοποίησε πρόσφατα ένα πολύ χρήσιμο βίντεο με οδηγίες για το πώς να ξεχωρίσετε εάν ένα e-mail προέρχεται από απατεώνες και με συμβουλές για το πως μπορείτε να μείνετε ασφαλείς.

Αξίξει να το δείτε.