A- A+
Νέα κομπίνα με «τυράκι» τις πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας στις μεταφορές άνω των 1.000 ευρώ

Εξαιρετικά ευρηματικοί συνεχίζουν να είναι οι επιτήδειοι που στοχεύουν τους λογαριασμούς e-banking των πελατών των τραπεζών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των καταθέσεών τους.

Τις προηγούμενες ημέρες οι τράπεζες ενεργοποίησαν έναν πρόσθετο μηχανισμό ισχυρής ταυτοποίησης για την εκτέλεση συναλλαγών αξίας μεγαλύτερης των 1.000 ευρώ, ως επιπλέον εμπόδιο στους ληστές του διαδικτύου.

Παρ΄ όλα αυτά οι τελευταίοι σε νέα κομπίνα επικαλούνται το νέο μηχανισμό για να υποκλέψουν τους κωδικούς ασφαλείας των υποψήφιων θυμάτων.

Το τελευταίο κόλπο

Χαρακτηριστικό είναι το τελευταίο e-mail που έχει σταλεί σε χιλιάδες λογαριασμούς τα προηγούμενα 24ωρα.

Σε αυτό οι δράστες επικαλούνται τον πρόσθετο κωδικό ασφαλείας που πρέπει να χρησιμοποιούν από εδώ και στο εξής οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας, για την εκτέλεση συναλλαγών άνω των 1.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής:

«Τριπλός Παράγοντας Ταυτοποίησης, Ενισχυμένη Ασφάλεια

Αγαπητέ πελάτη,

Κατανοούμε τη σημασία της ασφάλειας των χρηματοοικονομικών σας συναλλαγών.

Για να σας παρέχουμε ακόμη καλύτερη ασφάλεια, εισάγουμε ένα νέο επίπεδο προστασίας που ονομάζεται Τριπλός Παράγοντας Ταυτοποίησης (3FA).

Από τις 6 Σεπτεμβρίου 2023 αυτό το επισπρόσθετο βήμα αναγνώρισης θα απαιτείται για όλες τις συναλλαγές που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ την ημέρα.

Οι εγγραφές μας υποδεικνύουν ότι ο λογαριασμός σας δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη με το νέο σύστημα EFA. Σας προτρέπουμε θερμά να το ενεργοποιήσετε τώρα κάνοντας κλικ στο ακόλουθο κουμπί:

Ενεργοποίηση 3FA

Παρακαλούμε να πραγματοποιήσετε αυτό το βήμα πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου 2023 για να εξασφαλίσετε αδιάκοπη πρόσβαση στο λογαριασμό σας».

ADVERTISEMENT

Ο κίνδυνος

Επικαλούμενοι λοιπόν μία πραγματική αλλαγή στα συστήματα ασφαλείας της Εθνικής Τράπεζας, οι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν τα στοιχεία εισόδου στην υπηρεσία e-banking.

Αν κάνετε κλικ στο link που περιέχει το e-mail θα μεταβείτε σε μία ιστοσελίδα που προσομοιάζει με το e-banking της τράπεζας.

Ό,τι πληκτρολογείτε εκεί περιέρχεται σε άμεση γνώση των δραστών. Οπότε αν λάβατε το παραπάνω ή παρόμοιο e-mail, απλά διαγράψτε το και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Ως προς το νέο κωδικό EFA, όντως θα πρέπει να τον ενεργοποιήσετε, προκειμένου να εκτελείτε συναλλαγές που ξεπερνούν αθροιστικά τα 1.000 ευρώ ανά ημέρα.

Αυτός γίνεται αποκλειστικά μέσω μηνύματος οθόνης, στο Internet και στο Mobile Banking, με το οποίο σας ζητείται να ορίσετε το συγκεκριμένο προσωπικό κωδικό.

Στη συνέχεια ο κωδικός που θα ορίσετε θα πρέπει να εισάγεται στο ειδικό πεδίο που θα εμφανίζεται πριν την εκτέλεση της συναλλαγής, για την έγκρισή της.