A- A+
Πόσους τόκους θα κερδίσετε το 2024 βάζοντας 20.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ σε προθεσμιακή κατάθεση

Κατάλληλη θεωρείται η τρέχουσα περίοδος για να αποφασίσετε που θα τοποθετήσετε τα χρήματα που δεν χρειάζεστε τους επόμενους μήνες, ώστε να κερδίσετε εισόδημα από αυτά.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκιά τους κάποια στιγμή μέσα στο 2024.

Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν αυτό να συμβεί τον Απρίλιο, ωστόσο η πλειονότητά τους τοποθετεί την έναρξη της αποκλιμάκωσής τους από τον Ιούνιο και μετά.

Όπως και να έχει, εισερχόμαστε σταδιακά σε μία περίοδο που οι αποδόσεις στα προϊόντα μηδενικού ρίσκου με κλειδωμένους τόκους θα αρχίσουν να μειώνονται.

Τι θα κάνουν οι τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν αυτήν την στιγμή υπερβάλλουσα ρευστότητα.

Αυτός είναι και ο λόγος που τους προηγούμενους μήνες παρά τη μεγάλη άνοδο των επιτοκίων της ΕΚΤ δεν αύξησαν αναλόγως τις αποδόσεις που προσφέρουν στους πελάτες τους.

Συγκεκριμένα, ενώ το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων βρίσκεται στο 4%, η μέση απόδοση στις προθεσμιακές καταθέσεις ιδιωτών κινείται γύρω από τη ζώνη του 1,70% - 1,80%.

Ως εκ τούτου, με δεδομένο ότι μπαίνουμε οσονούπω στη φάση της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, δεν αναμένονται περαιτέρω κινήσεις βελτίωσης των όρων διάθεσής τους.

Το πιο πιθανό, εφόσον η πορεία των δεικτών euribor δείξει ότι επέρχεται σύντομα η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, είναι να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκιά τους.

Αρχικά στα προϊόντα με διάρκεια άνω των 12 μηνών και στη συνέχεια σε όλο το προϊοντικό τους χαρτοφυλάκιο.

ADVERTISEMENT

Πόσο θα κερδίσετε

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έχετε χρήματα στο ταμιευτήριο, τα οποία δεν θα χρειαστείτε το επόμενο διάστημα, και θέλετε να τα κρατήσετε στην τράπεζα, καλό θα ήταν να δείτε τις επιλογές σας.

Αυτήν την στιγμή οι αποδόσεις στους λογαριασμούς προθεσμίας των τραπεζών για διάστημα 12 μηνών φτάνουν έως και το 2,5%.

Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να εξασφαλίσετε ένα σίγουρο εισόδημα από τα χρήματά σας, χωρίς να κάνετε τίποτα. Απλά δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε στο διάστημα της προθεσμιακής κατάθεσης.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Moneyonline, οι τόκοι που θα κερδίσετε καθόλη τη διάρκεια του 2024 μέσω των πιο προνομιακών προϊόντων των τραπεζών, ανέρχονται στα ακόλουθα επίπεδα:

20.000 ευρώ


ADVERTISEMENT


50.000 ευρώ


ADVERTISEMENT


100.000 ευρώ