A- A+
Πόσους τόκους θα κερδίσετε βάζοντας 10.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ σε έντοκα γραμμάτια

Υψηλά παραμένουν τα επιτόκια των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προσφέροντας μία ελκυστική, χωρίς ρίσκο, αποταμιευτική λύση.

Πρόκειται για τίτλους βραχυχρόνιας διάρκειας, το πολύ έως και 12 μηνών, οι οποίοι αποτελούν σήμερα την πιο συμφέρουσα επιλογή μεταξύ όλων των προγραμμάτων σταθερού εισοδήματος.

Κι αυτό διότι με διασφαλισμένο το αρχικό κεφάλαιο προσφέρουν επιτόκια έως και υπερδιπλάσια σε σχέση με τις προθεσμιακές καταθέσεις και ταυτόχρονα οι τόκοι που κερδίζετε δεν φορολογούνται.

Οι τάσεις

Αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμα συνολικά 11 έντοκα γραμμάτια που είχαν εκδοθεί τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει, ενώ σήμερα Τετάρτη, δημοπρατήθηκε ένας ακόμη τίτλος διάρκειας 6 μηνών.

Με βάση το τελευταίο κλείσιμο, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους κυμαίνονται από 3,42% έως 4,19%. Συγκεκριμένα:

Τα παραπάνω έντοκα γραμμάτια είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

ADVERTISEMENT

Οι τόκοι που κερδίζετε

Με βάση τις παραπάνω ετησιοποιημένες αποδόσεις, οι τόκοι που θα κερδίσετε ανάλογα με την ονομαστική αξία των τίτλων που θα αγοράσετε, διαμορφώνονται ενδεικτικά στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Ποσό επένδυσης

Όταν αποκτάτε έντοκα γραμμάτια, το αγοράζετε σε ένα ποσοστό της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100%.

Για παράδειγμα, εάν αγοράσετε τίτλους ονομαστικής αξίας 50.000 ευρώ, που λήγουν στις 7 Μαρτίου του 2025, θα πρέπει να διαθέσετε 48.255 ευρώ.

Στη λήξη τους θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 50.000 ευρώ. Δηλαδή θα κερδίσετε τόκους ύψους 1.745 ευρώ, οι οποίοι σας αποδίδονται καθαροί, καθώς έχει ανασταλεί η φορολόγησή τους με συντελεστή 15%.

Εξάλλου, μπορείτε ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσετε την επένδυσή σας, στη δευτερογενή αγορά. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, η τιμή πώληση εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή.

Ως εκ τούτου, μπορεί η πώληση να γίνει είτε με κέρδος ή με ζημιά. Αν αναμένετε ωστόσο μέχρι τη λήξη, οι τόκοι σας είναι απολύτως διασφαλισμένοι.

ADVERTISEMENT

Το νέο εξάμηνο έντοκο

Εξάλλου, την Τετάρτη 27/3 δημοπρατήθηκε ένα νέο έντοκο γραμμάτιο διάρκειας 52 εβδομάδων, με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,73%.

Φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στο συγκεκριμένο τίτλο με ποσά έως 15.000 ευρώ, εφόσον υποβάλλουν το σχετικό αίτημα έως και την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Το πλεονέκτημα σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι θα αποκτήσουν τα έντοκα γραμμάτια στην ίδια τιμή με τους θεσμικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη δημοπρασία.

Ως εκ τούτου, θα διασφαλίσουν την ίδια ετησιοποιημένη απόδοση.

Από την 1η Απριλίου οι τίτλοι αυτοί θα είναι διαθέσιμοι στη δευτερογενή αγορά, χωρίς κανένα περιορισμό στο ύψος της επένδυσης.

Απλά στην προκειμένη περίπτωση, δεν μπορεί να είναι εκ των προτέρων γνωστή η τιμή αγοράς, καθώς εξαρτάται από την προσφορά και τη ζήτηση τη δεδομένη χρονική στιγμή.