A- A+
Διαθέσιμο το πιο αποδοτικό 6μηνο προϊόν χωρίς ρίσκο, με επιτόκιο 3,8% για ποσά ως 15.000 ευρώ

Ανοίγουν την Τρίτη 26 Μαρτίου οι εγγραφές για το πιο αποδοτικό σήμερα αποταμιευτικό προϊόν εξάμηνης διάρκειας, χωρίς κανένα ρίσκο και με σίγουρο επιτόκιο.

Ο λόγος γίνεται για τα νέα έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων, που δημοπρατεί την Τετάρτη το ελληνικό δημόσιο, δίνοντας τη δυνατότητα και σε φυσικά πρόσωπα να τα αποκτήσουν κατά τη δημοπρασία.

Συγκεκριμένα, όλα τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να τοποθετήσουν έως 15.000 ευρώ και να κερδίσουν απόδοση ίδια με αυτήν που θα αποκομίσουν οι θεσμικοί επενδυτές.

Το όφελος

Όσοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο συγκεκριμένο κρατικό τίτλο, θα πρέπει να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία το τριήμερο 26 - 28 Μαρτίου.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να διαθέτουν μερίδα ΣΑΤ. Πρόκειται για τη μερίδα που είναι απαραίτητη και για αγορές μετοχών στο χρηματιστήριο.

Ακόμη όμως κι αν δεν διαθέτετε σήμερα, μπορείτε εύκολα να την εκδώσετε, μόνο με την αστυνομική σας ταυτότητα και τον ΑΦΜ σας.

Εκτιμάται ότι η ετησιοποιημένη απόδοση στους νέους εξάμηνους τίτλους θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα του 3,8% στην επερχόμενη δημοπρασία.

ADVERTISEMENT

Πόσο κερδίζετε

Πρόκειται για το υψηλότερο δυνατό επιτόκιο που μπορεί να πετύχει κάποιος σήμερα, χωρίς ρίσκο για το αρχικό του κεφάλαιο.

Επίσης, οι τόκοι που κερδίζετε δεν φορολογούνται με συντελεστή 15%, όπως ισχύει στις τραπεζικές καταθέσεις.

Αν η απόδοση των νέων εξάμηνων εντόκων γραμματίων στη δημοπρασία διαμορφωθεί στο 3,8%, θα αποκτήσετε τους τίτλους στο 98,12% περίπου της ονομαστικής τους αξίας.

Στην περιίπτωση λοιπόν που εξαντλήσετε το ανώτατο όριο των 15.000 ευρώ, θα πρέπει να καταβάλλετε 14.718 ευρώ.

Στη λήξη του εξαμήνου θα πιστωθούν στο λογαριασμό σας 15.000 ευρώ. Ως εκ τούτου θα κερδίσετε συνολικά 282 ευρώ σε τόκους.

ADVERTISEMENT

Οι εναλλακτικές

Αν δεν προλάβετε να συμμετάσχετε στη δημπρασία ή εάν θέλετε να αποκτήσετε τίτλους υψηλότερης ονομαστικής αξίας από τις 15.000 ευρώ, θα έχετε και δεύτερη ευκαιρία.

Από την Τρίτη 2 Απριλίου τα νέα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα στη δευτερογενή αγορά.

Η απόκτησή τους είναι δυνατή μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών.

Απλά στην προκειμένη περίπτωση η απόδοσή σας θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με αυτήν της δημοπρασίας.

Η διαφορά οφείλεται στα έξοδα που θα καταβάλλετε για την εκτέλεση της συναλλαγής και στο κέρδος του πωλητή που θα διαθέσει τα έντοκα γραμμάτια.

Και πάλι όμως, μία απόδοση κοντά στο 3,6% είναι εξαιρετική, δεδομένου πως είναι διασφαλισμένη, ενώ δεν έχετε κανένα ρίσκο για το αρχικό σας κεφάλαιο.