A- A+
Τα 5 έντοκα γραμμάτια με επιτόκια άνω του 4% - Ανεβαίνουν ξανά οι αποδόσεις τους

Ανοδικά κινούνται εκ νέου οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, προσφέροντας μία αποταμιευτική λύση με ελκυστικά επιτόκια.

Σε αυτή τη φάση αποτελούν την πλέον αποδοτική επιλογή μεταξύ όλων των προϊόντων σταθερού εισοδήματος που δεν ενέχουν κίνδυνο απώλειας του αρχικού κεφαλαίου.

Πρόκειται για την κατηγορία επένδυσης που δεν πειράχθηκε ποτέ στην Ελλάδα, ούτε κατά το κούρεμα του ελληνικού χρέους την περασμένη δεκαετία.

Η ευκαιρία

Στο πλαίσιο αυτό, όσοι έχουν καταθέσεις σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλές αποδόσεις για τα χρήματά τους, χωρίς ρίσκο.

Διαμορφώνονται ακόμη και σε υπερδιπλάσια επίπεδα σε σύγκριση με τις προθεσμιακές καταθέσεις, στις οποίες η οροφή δεν ξεπερνά σήμερα το 2,4%.

Επιπλέον τα ένοκτα γραμμάτια κερδίζουν τις προθεσμιακές καταθέσεις και σε επίπεδο φορολογίας, καθώς οι τόκοι τους δεν επιβαρύνονται με συντελεστή 15%.

Οι καταθέτες λοιπόν μπορούν να κλειδώσουν ένα υψηλό εισόδημα για τους επόμενους 12 μήνες, επενδύοντας σε κρατικούς τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Η αγορά τους μπορεί να γίνει είτε πρωτογενώς, όταν υπάρχει έκδοση νέου εντόκου γραμματίου 26 ή 52 εβδομάδων ή δευτερογενώς, οποιαδήποτε στιγμή.

ADVERTISEMENT

Οι τρέχουσες αποδόσεις

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι αποδόσεις των ΕΓΕΔ που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες και δεν έχουν ακόμη λήξει, έχουν ενισχυθεί σημαντικά τα τελευταία 24ωρα.

Με βάση το κλείσιμο της 22ας Μαρτίου, πέντε τίτλοι διαπραγματεύονται με ετησιοποιημένη απόδοση που ξεπερνά το 4%.

Αναλυτικότερα, το ετησιοποιημένο όφελος από τα έντοκα γραμμάτια που βρίσκονται σε κυκλοφορία διαμορφώθηκε στα ακόλουθα επίπεδα:

ADVERTISEMENT

Πώς τα αποκτάτε

Για να επενδύσετε σε κάποιον από τους παραπάνω τίτλους, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Στην προκειμένη περίπτωση αποτκάτε το ΕΓΕΔ σε τιμή χαμηλότερης της ονομαστικής τους αξίας και στη λήξη λαμβάνετε το 100%.

Δεδομένων των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής, αλλά και του κέρδους που θα αποκομίσει ο πωλητής των τίτλων, κατά κανόνα η τελική σας απόδοση θα είναι χαμηλότερη κατά 10 - 20 μονάδες βάσης σε σχέση με τα προαναφερθέντα.

Ακόμη όμως κι αν ληφθεί αυτή η παράμετρος υπόψιν, το επιτόκιο που θα πετύχετε θα είναι υψηλό, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 4%.

Έτσι, ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα της τοποθέτησής σας, μπορείτε να πετύχετε τις ακόλουθες ετησιοποιημένες αποδόσεις:

- 4% για 1 μήνα

- 3,95% για 3 μήνες

- 3,7% για 6 μήνες

- 3,65% για 11 μήνες

ADVERTISEMENT

Η νέα εξάμηνη επιλογή

Εξάλλου, την ερχόμενη Τετάρτη, ο ΟΔΔΗΧ θα δημοπρατήσει ένα νέο έντοκο γραμμάτιο 6μηνης διάρκειας (26 εβδομάδων), το οποίο θα διατεθεί και σε φυσικά πρόσωπα.

Πρόκειται για μία επιλογή που αφορά σε πρώτη φάση όσους διαθέτουν ως 15.000 ευρώ, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα δοθεί η δυνατότητα τοποθέτησης περισσότερων χρημάτων.

Ο νέος τίτλος θα διατεθεί και σε φυσικά πρόσωπα το τριήμερο 26 - 28 Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλουν το αίτημά τους σε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία.

Όσοι συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία θα κερδίσουν αυξημένη απόδοση, καθώς θα αποκτήσουν τους τίτλους στην ίδια τιμή με τους θεσμικούς επενδυτές.

Εκτιμάται ότι η ετησιοποιημένη απόδοση στους νέους εξάμηνους τίτλους θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα του 3,8%.