A- A+
Τα καλύτερα επιτόκια προθεσμίας με τα χρήματά σας διαθέσιμα χωρίς πέναλτι ανά μήνα ή 3μηνο

Πλήθος προθεσμιακών καταθέσεων που μπορούν να εξασφαλίσουν υψηλά επιτόκια για έως 24 μήνες, με ελευθερία στις αναλήψεις πριν τη λήξη τους, προσφέρουν οι τράπεζες.

Πρόκειται για προϊόντα που επιτρέπουν κάθε μήνα ή τρίμηνο, την ημέρα καταβολής των τόκων, την πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας, χωρίς καμία ποινή.

Δηλαδή ο καταθέτης είναι ελεύθερος να διακόψει την προθεσμιακή κατάθεση, αφού έχει εισπράξει τους τόκους μέχρι εκείνη τη στιγμή, σαν να πρόκειται για λογαριασμό ταμιευτηρίου.

ADVERTISEMENT

Σε ποιους απευθύνονται

Τα προϊόντα αυτά απευθύνονται κυρίως σε όσους δεν είναι σίγουροι για το αν θα χρειαστούν τα χρήματά τους για κάποιο άλλο σκοπό τους επόμενους μήνες.

Επίσης, είναι κατάλληλα για όσους θέλουν να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να εκμεταλλευτούν άλλες αποταμιευτικές ή επενδυτικές λύσεις που ενδεχομένως να είναι διαθέσιμες στο μέλλον.

Αντί λοιπόν να διατηρούν μέχρι εκείνη τη στιγμή τα χρήματά τους σε λογαριασμούς ανοιχτής ζήτησης, όπου τα επιτόκια είναι κατά κανόνα μηδενικά, μπορούν να κερδίζουν τόκους, με υψηλά επιτόκια, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και το 2%.

Για αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν οι προθεσμιακές καταθέσεις με ελεύθερες ανά τακτά διαστήματα αναλήψεις θεωρούνται η ιδανική επιλογή.

ADVERTISEMENT

Τι να προσέξετε

Όσοι θέλετε να έχετε αυτή τη δυνατότητα, θα πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να μην επιβάλλεται ποινή πρόωρης ανάληψης από τις τράπεζες, ωστόσο είναι πιθανό το πέναλτι να είναι «κρυφό».

Αυτό γίνεται μέσω της προοδευτικής ανόδου των επιτοκίων ανά περίοδο εκτοκισμού. Δηλαδή όσο περνούν οι μήνες, τόσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο με βάση το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι.

Εφόσον, προβλέπεται αυτός ο όρος στη σύμβαση που θα υπογράψετε και προχωρήσετε σε πρόωρη ανάληψη, η τελική σας ετησιοποιημένη απόδοση θα είναι χαμηλότερη από αυτήν που θα κερδίζατε εάν κρατούσατε το προϊόν ως τη λήξη.

Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο κοντά βρίσκεστε στην λήξη της προθεσμιακής κατάθεσης, τόσο πιο περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος στο επιτόκιό σας.

ADVERTISEMENT

Πώς να επιλέξετε

Φυσικά, υπάρχουν και προγράμματα της κατηγορίας, με σταθερά επιτόκια για όλη τη διάρκειά τους, που δίνουν τη δυνατότητα πρόωρης ανάληψης.

Με αυτά ο καταθέτης θα λάβει την ίδια ετησιοποιημένη απόδοση, οποτεδήποτε διακόψει την προθεσμιακή κατάθεση.

Μέσω του εργαλείου σύγκρισης λογαριασμών προθεσμίας του Moneyonline, μπορείτε να εντοπίσετε εύκολα όλα τα προϊόντα που προσφέρουν τη δυνατότητα διακοπής χωρίς ποινή.

Επίσης, είναι εύκολη η διάκριση των προϊόντων με αυξανόμενα επιτόκια, καθώς στα αποτελέσματα της αναζήτησής σας υπάρχει πάντοτε η ένδειξη «ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ» δίπλα στην ονομασία τους.

Εάν δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο, το επιτόκιο είναι σταθερό.

ADVERTISEMENT

Τα αποδοτικότερα προγράμματα

Στους ακόλουθους πίνακες παρουσιάζονται οι καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις για διάρκεια 12 μηνών και άνω, για 100.000 ευρώ.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι δυνατή η πρόωρη ανάληψη των χρημάτων σας χωρίς ποινή την ημέρα καταβολής των τόκων.

Για άλλα ποσά ή διάρκειες, χρησιμοποιήστε το εργαλείο του Moneyonlone. Για να περιορίσετε την αναζήτησή σας μόνο στα προϊόντα με ανέξοδη πρόωρη ανάληψη, κάντε χρήση του σχετικού φίλτρου.

12 μήνες

ADVERTISEMENT

15 μήνες

18 μήνες

24 μήνες