A- A+
Πόσους τόκους μπορείτε να κερδίσετε ανά €10.000 μέσω εντόκων γραμματίων ως το καλοκαίρι

Υψηλές, παρά την αποκλιμάκωσή τους σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, παραμένουν οι αποδόσεις των εντόκων γραμματίων κοντινής λήξης.

Αυτήν την στιγμή αποτελούν την πιο αποδοτική επιλογή αποταμίευσης βραχυπρόθεσμης διάρκειας, χωρίς κανένα ρίσκο για το αρχικό κεφάλαιο.

Όσοι λοιπόν διαθέτουν ρευστότητα που δεν σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τους επόμενους 3 - 4 μήνες και δεν θέλουν να διακινδυνέψουν σε καμία περίπτωση τα χρήματά τους, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Ολες οι επιλογές

Ο λόγος γίνεται για έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, διάρκειας 13, 26 ή 52 εβδομάδων, που εκδόθηκαν τους προηγούμενους μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη λήξει.

Ο καθένας μπορεί να τα αποκτήσει μέσω τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιρειών στη δευτερογενή αγορά.

Οι ετησιοποιημένες αποδόσεις τους με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου 2024 κυμαίνονταν από 3,6% έως 3,9%.

Οι αποταμιευτές τα αποκτούν σε τιμές κάτω από την ονομαστική τους αξία και όταν λήξουν λαμβάνουν το 100%.

Δηλαδή, οι τόκοι αποδίδονται μαζί με το κεφάλαιο στη λήξη του εντόκου γραμματίου που θα επιλεγεί.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις

Αναλυτικότερα, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των εντόκων γραμματίων που λήγουν έως και τον ερχόμενο Ιούλιο είχαν ανέλθει την περασμένη Παρασκευή στα ακόλουθα επίπεδα:

Αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι οι αποδόσεις για τους αποταμιευτές στη δευτερογενή αγορά κουρεύονται κατά 10 - 20 μονάδες βάσης, λόγω των εξόδων για την εκτέλεση της συναλλαγής και του κέρδους του πωλητή των τίτλων, το ετησιοποιημένο όφελος που μπορείτε να πετύχετε κυμαίνεται από 3,4% έως 3,7%.

ADVERTISEMENT

Οι τόκοι που κερδίζετε

Για να γίνει αντιληπτό το όφελος που μπορείτε να αποκομίσετε μέχρι τις παραπάνω ημερομηνίες, υπολογίσαμε τους τόκους, με βάση τις παραπάνω αποδόσεις.

Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζονται οι τόκοι που θα κερδίσετε και ο χρόνος που θα τους εισπράξξετε, αποκτώντας έντοκα γραμμάτια ονομαστικής αξίας 10.000 ευρώ.

Για διαφορετικά ποσά επένδυσης απλά πολλαπλασιάστε τους τόκους ανάλογα με το ύψος της.

Για παράδειγμα, εάν αποκτήσετε τίτλους ονομαστικής αξίας 85.000 ευρώ, πολλαπλασιάστε τα παραπάνω ποσά με το 8,5.

Έτσι, εάν επενδύσετε στο έντοκο γραμμάτιο που λήγει στις 26 Ιουλίου θα κερδίσετε τόκους ύψους 1.420 ευρώ περίπου (167x8,5).