A- A+
Λογαριασμός αποταμίευσης ή προθεσμιακή κατάθεση; Πώς να διαλέξετε

Με την πληθώρα των καταθετικών προϊόντων που προσφέρουν οι τράπεζες για σκοπούς αποταμίευσης, πολλές φορές είναι δύσκολη η επιλογή εκείνου που μας ταιριάζει περισσότερο.

Για το λόγο αυτό, προτού επιλέξουμε το πρόγραμμα στο οποίο θα αποταμιεύουμε χρήματα, θα πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε διαθέσιμης λύσης.

Έτσι, θα μπορέσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια να καταλήξουμε στη λύση που καλύπτει τις ανάγκες μας με τον πιο αποτελεσματικό και ταυτόχρονα αποδοτικό τρόπο.

Δύο είδη λογαριασμών

Οι αποταμιευτικές επιλογές των τραπεζών διακρίνονται σε δύο γενικές κατηγορίες:

- Τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς που ανήκουν στην κατηγορία των προϊόντων ανοιχτής ζήτησης

- Τις προθεσμιακές καταθέσεις

Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων καταθέσεων συνίσταται στην πρόσβαση που έχει ο αποταμιευτής στα χρήματά του.

Αναλυτικότερα, τα χαρακτηριστικά τους είναι τα εξής:

- Λογαριασμοί αποταμίευσης

Οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί ενδείκνυνται για όσους επιθυμούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα να βάζουν στην άκρη ένα ποσό.

Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει δέσμευση αποταμίευσης και ταυτόχρονα τα χρήματά μας είναι άμεσα διαθέσιμα προς πάσα χρήση.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε όποτε θέλουμε να τα μεταφέρουμε, το σύνολο ή ένα μέρος των κεφαλαίων μας, σε έναν τρεχούμενο λογαριασμό για να πραγματοποιήσουμε στη συνέχεια πληρωμές μέσω e-banking ή αγορές με τη χρεωστική μας κάρτα.

Για παράδειγμα, κάποιος που επιθυμεί να βάζει κάθε μήνα στην άκρη ένα ποσό που του περισσσεύει μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών του, μπορεί να επιλέξει έναν αποταμιευτικό λογαριασμό.

Έτσι, θα εξασφαλίζει ένα επιτόκιο για τα χρήματα που αποταμιεύει και ανά πάσα στιγμή μπορεί να διακόψει τη διαδικασία της αποταμίευσης ή να χρησιμοποιήσει τα χρήματά του όπου επιθυμεί.

Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσουμε τη συνήθεια της αποταμίευσης και να χτίσουμε αποταμιευτική κουλτούρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου λογαριασμού αποτελεί ο FlexSafe της ProCredit Bank, που προσφέρει απόδοση 0,30% από το πρώτο ευρώ και μηνιαία καταβολή τόκων.

Εν προκειμένω, ο αποταμιευτής λαμβάνει κάθε μήνα τόκους για τα χρήματα που έχει αποταμιεύσει και όποτε χρειαστεί μπορεί να κάνει χρήση μέρους ή του συνόλου τους, μεταφέροντάς τα μέσω e-banking σε τρεχούμενο λογαριασμό.


- Προθεσμιακές καταθέσεις

Στον αντίποδα, οι προθεσμιακές καταθέσεις ενδείκνυνται για αποταμίευση συγκεκριμένης διάρκειας, κατά την οποία ο καταθέτης θα πρέπει να διατηρήσει τα χρήματά του στην τράπεζα.

Με διασφαλισμένο το αρχικό κεφάλαιο ο αποταμιευτής αποκτά εισόδημα από τις καταθέσεις τηρεί στην τράπεζα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων το επιτόκιο που θα κερδίσει.

Μοναδική προϋπόθεση είναι να μην χρησιμοποιήσει τις αποταμιεύσεις του για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.

Στην αγορά είναι διαθέσιμοι αυτήν την στιγμή καταθετικοί λογαριασμοί με διάρκεια που φτάνει έως και τα 2 χρόνια.


Προσφορά έως 30/4

Αυτήν την στιγμή, οι πιο αποδοτικές προθεσμιακές καταθέσεις στη μέγιστη δυνατή διάρκεια, δηλαδή στη διετία, διατίθενται από την ProCredit Bank.

Για ποσά που ξεκινούν από μόλις 5.000 ευρώ, η απόδοση που προσφέρουν τα προϊόντα της τράπεζας φτάνει το 2,25% για διάστημα 24 μηνών.

Ανταγωνιστικά είναι τα επιτόκια και για μικρότερες διάρκειες:

- 2% για 12 μήνες
- 1,5% για 6 μήνες
- 1,25% για 3 μήνες

Τα προϊόντα της ProCredit Bank θα διατίθενται με τα παραπάνω προνομιακά επιτόκια έως το τέλος Απριλίου 2024.

Η διάθεσή τους γίνεται αποκλειστικά online, χωρίς να χρειάζεται επίσκεψη σε κατάστημα, ενώ παρακολουθείτε την εξέλιξη των καταθέσεών σας σε 24ωρη βάση μέσω της πλατφόρμας e-banking της τράπεζας.