A- A+
Ο καλύτερος Δεκέμβριος από το 2007 ο περυσινός για τις καταθέσεις - Άλμα 6,3 δισ. ευρώ

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν κατά τον τελευταίο μήνα του 2023 οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για τον καλύτερο Δεκέμβριο από το 2007.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καθαρές εισροές σε λογαριασμούς επιχειρήσεων και νοικοκυριών τον περασμένο μήνα έφτασαν τα 6,31 δισ. ευρώ.

Ο αμέσως προηγούμενος καλύτερος Δεκέμβριος για την καταθετική βάση στις ελληνικές τράπεζες ήταν αυτός του 2007, όταν η άνοδος των μεγεθών είχε φτάσει τα 6,7 δισ. ευρώ.

Η επίδοση του προηγούμενου μήνα ήταν η τέταρτη καλύτερη όλων των εποχών για τις καταθέσεις στην Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό τα υπόλοιπα νοικοκυριών και μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων προσέγγισαν τα 195 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011.

Η κίνηση στους λογαριασμούς

Από τα επιμέρους στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι καθαρές εισροές καταγράφηκαν στους λογαριασμούς τόσο των φυσικών προσώπων, όσο και των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, τα υπόλοιπα των νοκοκυριών το Δεκέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 3,04 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να προέρχεται από λογαριασμούς πρώτης ζήτησης (2,96 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, οι καταθέτες φαίνεται πως γυρίζουν την πλάτη στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν κατά μόλις 83 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη μηνιαία άνοδο των υπολοίπων της κατηγορίας που καταγράφεται από το Δεκέμβριο του 2022, όταν ξεκίνησε η αυξητική τους πορεία μετά την προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδόσεων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Μεγάλη μεταβολή όμως σημειώθηκε και στις καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, οι οποίες αυξήθηκαν το Δεκέμβριο κατά 2,64 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος των καθαρών εισροών τοποθετήθηκε σε προθεσμιακές καταθέσεις. φτάνοντας τα 2,44 δισ. ευρώ.

ADVERTISEMENT

Η αύξηση του 2023

Στο σύνολο του 2023 οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν συνολικά κατά 6,046 δισ. ευρώ.

Η άνοδός τους ήταν η χαμηλότερη που καταγράφεται από το 2017, όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

Ωστόσο, πέρυσι υπήρξε μία μεγάλη διαφορά. Μεγάλο μέρος της αποταμιευτικής βάσης μετατράπηκε σε επενδυτικά προϊόντα κάθε μορφής. Μόνο σε αμοιβαία κεφάλαια οι καθαρές εισροές πέρυσι ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα χρήματα αυτά εξήλθαν των τραπεζικών λογαριασμών και επενδύθηκαν κατά κύριο λόγο σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

Ως εκ τούτου, ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε σημαντικά για μία ακόμη χρονιά.

ADVERTISEMENT

Οι προθεσμιακές καταθέσεις

Εξάλλου, σημαντική ήταν η άνοδος των υπολοίπων στις προθεσμιακές καταθέσεις, τα υπόλοιπα των οποίων αυξήθηκαν πέρυσι κατά 15,6 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερος μέρος της αύξησης προήλθε από τα νοικοκυριά, που τοποθέτησαν σε προϊόντα της κατηγορίας 12,7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2023.

Από την άλλη, η άνοδος στα υπόλοιπα των προθεσμιακών λογαριασμών από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έφτασε τα 3,08 δισ. ευρώ.