A- A+
Αυτά είναι τα πιο ασφαλή αμοιβαία κεφαλαια που κερδίζουν και εφέτος τις προθεσμιακές - Οι αποδόσεις

Ικανοποιητικές αποδόσεις, υψηλότερες στις περισσότερες περιπτώσεις από τις προθεσμιακές καταθέσεις, καταγράφουν από τις αρχές του 2024 τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς.

Ο λόγος γίνεται για πλέον ασφαλή αμοιβαία κεφάλαια που διατίθεται σήμερα στην ελληνική αγορά και απευθύνονται σε συντηρητικούς αποταμιευτές που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο επιτόκιο σε σχέση με τα απλά τραπεζικά προϊόντα.

Η στρατηγική τους είναι συγκεκριμένη: Να διατηρήσουν το αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης ανέπαφο και να πετύχουν μία απόδοση υψηλότερη των προθεσμιακών καταθέσεων.

Για το λόγο αυτό τοποθετούν το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου και σε προθεσμιακές καταθέσεις.

Σίγουρες αποδόσεις

Αυτό σημαίνει ότι έχουν διασφαλισμένο κέρδος από τις επενδύσεις που κάνουν, καθώς γνωρίζουν εξ αρχής τους τόκους που θα εισπράξουν από τις τοποθετήσεις τους.

Σε σχέση με ένα απλό καταθέτη, η απόδοση που μπορεί να πετύχει ένα αμοιβαίο κεφάλαιο μέσω λογαριασμών προθεσμίας, λόγω του μεγάλου ύψους των καταθέσεών του, είναι σαφώς καλύτερη.

Το ίδιο ισχύει και για τα έντοκα γραμμάτια, καθώς οι διαχειριστές των Α/Κ έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις μηνιαίες δημοπρασίες, ενώ μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στη δευτερογενή αγορά.

Άρα ο μεριδιοούχος του αμοιβαίου κεφαλαίου αποκομίζει όλα αυτά τα πλεονκετήματα και πετυχαίνει εν τέλει καλύτερη απόδοση, με χαμηλό αρχικό κεφάλαιο.

ADVERTISEMENT

Οι αποδόσεις του 2024

Αυτοί είναι οι λόγοι που τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς πετυχαίνουν και εφέτος υψηλά κέρδη, προσφέροντας ένα εισόδημα καλύτερο των προθεσμιακών καταθέσεων.

Πέρυσι, η πλειονότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων της κατηγορίας εμφάνισε στο σύνολο της χρονιάς αποδόσεις άνω του 2%, ενώ σε κάποια προσέγγισε και το 3%.

Πρόκειται για ετησιοποιημένο όφελος σημαντικά υψηλότερο των προθεσμιακών καταθέσεων, που κατά μέσο όρο το 2023 δεν ξεπέρασε το 1,7%.

Σημειώνεται πάντως ότι τα αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς συστήνονται για διακράτηση τουλάχιστον για 12 μήνες, ώστε ο επενδυτής να επωφεληθεί της στρατηγικής του διαχειριστή τους.

Κι αυτό διότι για να εισπραχθούν οι τόκοι από τις τοποθετήσεις τους, απαιτείται χρόνος.

Φυσικά ανά πάσα στιγμή ο μεριδιούχος μπορεί να ρευστοποιήσει τα μερίδιά του, ωστόσο αυτό γίνεται στις τρέχουσες τιμές και ενδεχομένως οι προμήθειες να του μηδενίσουν την όποια υπεραξία καταγράφει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

ADVERTISEMENT

Ο πίνακας με τις επιδόσεις

Με βάση την επεξεργασία των διαθέσιμων στοιχείων, οι ετησιοποιημένες αποδόσεις των Α/Κ χρηματαγοράς από τις αρχές του 2024 έως σήμερα κινούνται στις περισσότερες περιπτώσεις πάνω από το 2%.

Αναλυτικότερα, είχαν πετύχει έως και τις 6 Φεβρουαρίου τις ακόλουθες επιδόσεις: