A- A+
Οι καλύτερες 12μηνες προθεσμιακές καταθέσεις - Επιτόκια άνω του 2% και για μικρά ποσά

Προνομιακά επιτόκια συνεχίζουν να προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις ετήσιας διάρκειας, ακόμη και για πολύ μικρά ποσά.

Ενόψει της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των επιτοκίων στην Ευρώπη κάποια στιγμή μέχρι το καλοκαίρι, οι καταθέτες έχουν μερικούς ακόμη μήνες περιθώριο να κλειδώσουν μία υψηλή απόδοση για τα χρήματά τους.

Μέχρι στιγμής ένα μικρό μόνο ποσοστό των ρευστών διαθεσίμων τους έχει βγει από το άτοκο Ταμιευτήριο, παρ΄ ότι υπάρχουν λύσεις που μπορούν να αποφέρουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Από το σύνολο των 144,6 δισ. ευρώ που τηρούνταν από νοικοκυριά στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2023, μόλις το 25%, δηλαδή περί τα 36 δισ. ευρώ βρίσκονταν σε λογαριασμούς προθεσμίας.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες δημιούργησαν τους προηγούμενους μήνες και συνεχίζουν να διαθέτουν καταθετικά προγράμματα με επιτόκια που ξεπερνούν το 2% ακόμη και για ποσά από 5.000 ευρώ.

Επίσης, μόλις 1,3 δισ. ευρώ έχουν μετατραπεί σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που προσομοιάζουν με τις προθεσμιακές καταθέσεις, ως προς τα χαρακτηριστικά τους, ενώ σε 3 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι τοποθετήσεις σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια.

ADVERTISEMENT

Αδράνεια

Αυτό δείχνει την αδράνεια που κυριαρχεί σε ένα μεγάλο μέρος του αποταμιευτικού κοινού, που παρά το γεγονός ότι έχει επιλογές για να κερδίσει ένα εισόδημα, έχει παρκαρισμένα τα χρήματά του σε άτοκους λογαριασμούς.

Θα πει κάποιος γιατί να ασχοληθεί με μία προθεσμιακή κατάθεση ένας αποταμιευτής που έχει στην άκρη πχ. μόνο 10.000 ευρώ.

Η απάντηση είναι ότι έχει δύο επιλογές: Είτε να μην εισπράξει καθόλου τόκους ή να λάβει μετά από ένα χρόνο ένα εισόδημα που μπορεί να φτάσει έως τα 190 ευρώ.

Ο καθένας αποφασίζει τι κάνει με τα χρήματά του. Εάν δε, το ύψος της αποταμίευσης είναι υψηλότερο, οι τόκοι φυσικά αυξάνονται.

ADVERTISEMENT

Τα επιτόκια σήμερα

Σήμερα, όλες οι τράπεζες προσφέρουν ετήσιες προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια που ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 2%.

Οι τόκοι μπορεί να καταβάλλονται ανά τακτά διαστήματα, στη λήξη του προϊόντος ή προκαταβολικά, αν και στην τελευταία περίπτωση οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες.

Το Moneyonline συγκέντρωσε τις καλύτερες προθεσμιακές καταθέσεις 12μηνης διάρκειας με τα σημερινά δεδομένα για διάφορά ποσά και σας τις παρουσιάζει.

Για άλλες διάρκειες ή ποσά κάντε κλικ εδώ


10.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

50.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

100.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

150.000 ευρώ

ADVERTISEMENT

300.000 ευρώ